skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do zrobienia ciasta. Możesz wziąć kefir o dowolnej zawartości tłuszczu, nie jest to wcale krytyczne. Możesz go zastąpić zsiadłym mlekiem, a nawet ryazhenka. Dżem do takiego ciasta lepiej nadaje się stary, gruby. Jeśli masz płyn, zwiększ ilość mąki o kolejne pół szklanki. W ogóle nie można włożyć cukru, wystarczy go w dżemie.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. lepiej zrobić to mikserem. Dodaj kefir i dżem do jajek. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Mikser można odłożyć, nie będzie już przydatny.
Krok 3:
Wsyp mąkę do ciasta, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Dodaj sodę. Nie trzeba go gasić,ponieważ kefir jest zawarty w cieście, jego kwas posłuży jako gasić sodę.
Krok 5:
Wlej ciasto do naczynia do pieczenia. Nasmaruj formę olejem roślinnym.
Krok 6:
Piecz babeczkę w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Określ gotowość drewnianym patyczkiem. Przebij babeczkę na środku, jeśli kij jest suchy po wyjęciu-babeczka jest gotowa.
z przyjemnością zrobiłam to ciastko, ponieważ piekłam je przez bardzo długi czas, jako dziecko. Wtedy był to dość częsty gość na naszym stole. Zwykle pieczono go z dżemu z czarnej porzeczki, a na kolor babeczki okazało się trochę zielonkawe. Ale było bardzo smaczne! Miękisz okazuje się wilgotny, ciężki, nabiera smaku dżemu, z którego piecze się to ciasto. Dlatego kwas porzeczkowy był bardzo przydatny.
tym razem upiekłam babeczkę z dżemem truskawkowym. Również smaczne, ale z porzeczkami lepiej.
dobry stary kandyzowany dżem nadaje się do takich babeczek, to świetny przepis na recykling. Nie trzeba go nawet najpierw topić, cukier rozpuści się w piekarniku.
aby uszlachetnić tę prostą babeczkę, można ją ułożyć kremem lub dżemem. Śmietana jest najlepsza, gdy śmietana jest ubijana z cukrem.
również tę babeczkę można polać polewą czekoladową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g