Babeczka z dżemem w piekarniku na kefirze

Szybka, łatwa i bardzo smaczna domowa babeczka! Nasze matki i babcie również piekły ten przepis. Jest przygotowywany z minimalnego zestawu produktów i bardzo pomaga, gdy trzeba pilnie upiec coś szybkiego na herbatę. Używając różnych dżemów jako wypełniacza, ciasto będzie miało nowy smak.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 86 % 49 g
233 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do zrobienia ciasta. Możesz wziąć kefir o dowolnej zawartości tłuszczu, nie jest to wcale krytyczne. Możesz go zastąpić zsiadłym mlekiem, a nawet ryazhenka. Dżem do takiego ciasta lepiej nadaje się stary, gruby. Jeśli masz płyn, zwiększ ilość mąki o kolejne pół szklanki. W ogóle nie można włożyć cukru, wystarczy go w dżemie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. lepiej zrobić to mikserem. Dodaj kefir i dżem do jajek. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Mikser można odłożyć, nie będzie już przydatny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp mąkę do ciasta, mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę. Nie trzeba go gasić,ponieważ kefir jest zawarty w cieście, jego kwas posłuży jako gasić sodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciasto do naczynia do pieczenia. Nasmaruj formę olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz babeczkę w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Określ gotowość drewnianym patyczkiem. Przebij babeczkę na środku, jeśli kij jest suchy po wyjęciu-babeczka jest gotowa.

z przyjemnością zrobiłam to ciastko, ponieważ piekłam je przez bardzo długi czas, jako dziecko. Wtedy był to dość częsty gość na naszym stole. Zwykle pieczono go z dżemu z czarnej porzeczki, a na kolor babeczki okazało się trochę zielonkawe. Ale było bardzo smaczne! Miękisz okazuje się wilgotny, ciężki, nabiera smaku dżemu, z którego piecze się to ciasto. Dlatego kwas porzeczkowy był bardzo przydatny.
tym razem upiekłam babeczkę z dżemem truskawkowym. Również smaczne, ale z porzeczkami lepiej.
dobry stary kandyzowany dżem nadaje się do takich babeczek, to świetny przepis na recykling. Nie trzeba go nawet najpierw topić, cukier rozpuści się w piekarniku.
aby uszlachetnić tę prostą babeczkę, można ją ułożyć kremem lub dżemem. Śmietana jest najlepsza, gdy śmietana jest ubijana z cukrem.
również tę babeczkę można polać polewą czekoladową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy