skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka w majonezie czosnkowym? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybrałam małego kurczaka o wadze 1,5 kg. od wagi ptaka zależy czas gotowania. Im większa tusza, tym dłużej będzie pieczona. Polecam wybrać schłodzoną tuszę, a nie zamrożoną: ma mniej wody. Zawsze odcinam ogon i nadmiar tłuszczu. Ilość czosnku i przypraw można dostosować do własnych upodobań.
Krok 2:
Wymieszaj majonez z drobno startym czosnkiem.
Krok 3:
Osusz tuszę ręcznikami papierowymi. Sól, pieprz i natrzyj chmiel suneli Na zewnątrz i wewnątrz. Następnie posmaruj kurczaka mieszanką majonezu, nie zapominając o miejscach pod skrzydłami. Po przykryciu kurczaka folią spożywczą zostawiłem go do marynowania w lodówce przez całą noc. Ale jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy kilka godzin.
Krok 4:
Ułóż kurczaka z tyłu na blasze wyłożonej nieprzywierającą blachą lub natłuszczonej kroplą oleju słonecznikowego. Usuń czosnek z górnej części tuszy, w przeciwnym razie się przypali. Ponadto, aby uniknąć przypalenia, przymocuj skrzydła w tuszy drewnianymi szaszłykami. Zawiąż Nogi na krzyż zwykłą białą nicią krawiecką.
Krok 5:
Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 ⁰C przez godzinę. Podczas gotowania polej kurczaka wydzielającym się sokiem. Tak więc skórka kurczaka okaże się tak apetyczna, jak to tylko możliwe i będzie chrupiąca.
Krok 6:
Sprawdź gotowość kurczaka, przekłuwając pierś w najgrubszej części drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie klarowny sok, kurczak jest gotowy. Jeśli jest różowy, upiecz więcej. Przed podaniem usuń szaszłyki z tuszy i usuń nici. Kurczak pieczony w majonezie jest wyjątkowo dobry na gorąco.
wysokiej jakości tusza z kurczaka i długie marynowanie sprawiają, że to danie jest tak smaczne i pożądane, jak to tylko możliwe! Mięso okazuje się soczyste i miękkie, doskonale odchodzi od kości. A złota skórka czosnku nie pozostawi nikogo obojętnym.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako bazę do marynaty można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g