kurczak w majonezie z czosnkiem w piekarniku

soczyste mięso pod chrupiącą złotą skórką! Kurczak w majonezie z czosnkiem w piekarniku o niesamowitym aromacie i delikatnym mięsie nadaje się zarówno na świąteczną ucztę, jak i na codzienny posiłek. Przygotowanie jest proste i przy minimalnej ilości składników, a wynik przekroczy wszelkie oczekiwania!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 17 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
262 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka w majonezie czosnkowym? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybrałam małego kurczaka o wadze 1,5 kg. od wagi ptaka zależy czas gotowania. Im większa tusza, tym dłużej będzie pieczona. Polecam wybrać schłodzoną tuszę, a nie zamrożoną: ma mniej wody. Zawsze odcinam ogon i nadmiar tłuszczu. Ilość czosnku i przypraw można dostosować do własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj majonez z drobno startym czosnkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osusz tuszę ręcznikami papierowymi. Sól, pieprz i natrzyj chmiel suneli Na zewnątrz i wewnątrz. Następnie posmaruj kurczaka mieszanką majonezu, nie zapominając o miejscach pod skrzydłami. Po przykryciu kurczaka folią spożywczą zostawiłem go do marynowania w lodówce przez całą noc. Ale jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy kilka godzin.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż kurczaka z tyłu na blasze wyłożonej nieprzywierającą blachą lub natłuszczonej kroplą oleju słonecznikowego. Usuń czosnek z górnej części tuszy, w przeciwnym razie się przypali. Ponadto, aby uniknąć przypalenia, przymocuj skrzydła w tuszy drewnianymi szaszłykami. Zawiąż Nogi na krzyż zwykłą białą nicią krawiecką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 ⁰C przez godzinę. Podczas gotowania polej kurczaka wydzielającym się sokiem. Tak więc skórka kurczaka okaże się tak apetyczna, jak to tylko możliwe i będzie chrupiąca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sprawdź gotowość kurczaka, przekłuwając pierś w najgrubszej części drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie klarowny sok, kurczak jest gotowy. Jeśli jest różowy, upiecz więcej. Przed podaniem usuń szaszłyki z tuszy i usuń nici. Kurczak pieczony w majonezie jest wyjątkowo dobry na gorąco.

wysokiej jakości tusza z kurczaka i długie marynowanie sprawiają, że to danie jest tak smaczne i pożądane, jak to tylko możliwe! Mięso okazuje się soczyste i miękkie, doskonale odchodzi od kości. A złota skórka czosnku nie pozostawi nikogo obojętnym.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako bazę do marynaty można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy