krewetki pieczone w piekarniku

krewetki mogą być mniejsze, ale czas pieczenia będzie krótszy. Takie pyszne krewetki to odpowiednia przekąska do piwa. Zamiast zwykłych krewetek królewskich użyłam krewetek argentyńskich. I kolejny ważny aspekt: krewetki argentyńskie są smaczniejsze niż krewetki królewskie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 15 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 12 % 3 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do gotowania krewetek w piekarniku potrzebujemy: dużych krewetek (mam argentyńskie, możesz mieć bardziej znane Królewskie). Do marynaty: oliwa z oliwek, Skórka i sok z cytryny, czosnek i zioła prowansalskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki wstępnie rozmrozić i osuszyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z cytryny. Zetrzyj skórkę na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce połącz oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, czosnek i zioła prowansalskie. Ubij wszystko, aż będzie gładkie, aż masło połączy się z sokiem z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż krewetki do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Marynować w lodówce przez 3 godziny lub lepiej przez noc. Podczas marynowania kilkakrotnie wymieszaj krewetki, aby były równomiernie nasączone marynatą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż blachę do pieczenia podwójną warstwą pergaminu. Ułóż krewetki wraz z marynatą w jednej warstwie. Piecz krewetki przez około 10-12 minut w temperaturze 200°C. Jeśli krewetki są zwykłe Królewskie, wystarczy 8-9 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe krewetki na talerz. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

jeśli możesz kupić krewetki argentyńskie, bardzo radzę je wypróbować. Są oczywiście droższe (średnia cena to około 900 rubli za 1 kg.ale są sprzedawane bez głowy i mięsa w nich znacznie więcej. Dlatego do jedzenia wystarczy 3-4 kawałki w porównaniu z 2-15 kawałkami mniejszych krewetek królewskich, w których dużo przepłacamy za głowy, które usuwamy. Dlatego ostateczna cena za porcję okaże się mniej więcej taka sama.
krewetki, podobnie jak inne owoce morza, są bogate w łatwo przyswajalne białko. Jego trawienie następuje bardzo szybko, co przyczynia się do wchłaniania wystarczającej ilości składników produktu do krwi. Jedna sto gramowa porcja skorupiaków zapewnia 47% dziennej wartości białka. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, wiele cennych witamin, mikro - i makroelementów.
druga część monobed z krewetek: kremowa zupa z krewetek i pieczone krewetki w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Krewetki królewskie - 87   kcal/100g

Podobne przepisy