skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do gotowania krewetek w piekarniku potrzebujemy: dużych krewetek (mam argentyńskie, możesz mieć bardziej znane Królewskie). Do marynaty: oliwa z oliwek, Skórka i sok z cytryny, czosnek i zioła prowansalskie.
Krok 2:
Krewetki wstępnie rozmrozić i osuszyć.
Krok 3:
Wyciśnij sok z cytryny. Zetrzyj skórkę na grubej tarce.
Krok 4:
Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 5:
W głębokiej misce połącz oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, czosnek i zioła prowansalskie. Ubij wszystko, aż będzie gładkie, aż masło połączy się z sokiem z cytryny.
Krok 6:
Włóż krewetki do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Marynować w lodówce przez 3 godziny lub lepiej przez noc. Podczas marynowania kilkakrotnie wymieszaj krewetki, aby były równomiernie nasączone marynatą.
Krok 7:
Wyłóż blachę do pieczenia podwójną warstwą pergaminu. Ułóż krewetki wraz z marynatą w jednej warstwie. Piecz krewetki przez około 10-12 minut w temperaturze 200°C. Jeśli krewetki są zwykłe Królewskie, wystarczy 8-9 minut
Krok 8:
Przenieś gotowe krewetki na talerz. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
jeśli możesz kupić krewetki argentyńskie, bardzo radzę je wypróbować. Są oczywiście droższe (średnia cena to około 900 rubli za 1 kg.ale są sprzedawane bez głowy i mięsa w nich znacznie więcej. Dlatego do jedzenia wystarczy 3-4 kawałki w porównaniu z 2-15 kawałkami mniejszych krewetek królewskich, w których dużo przepłacamy za głowy, które usuwamy. Dlatego ostateczna cena za porcję okaże się mniej więcej taka sama.
krewetki, podobnie jak inne owoce morza, są bogate w łatwo przyswajalne białko. Jego trawienie następuje bardzo szybko, co przyczynia się do wchłaniania wystarczającej ilości składników produktu do krwi. Jedna sto gramowa porcja skorupiaków zapewnia 47% dziennej wartości białka. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, wiele cennych witamin, mikro - i makroelementów.
druga część monobed z krewetek: kremowa zupa z krewetek i pieczone krewetki w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Krewetki królewskie - 87 kcal/100g