pieczona soczysta kaczka w folii w piekarniku w całości

delikatny, soczysty, rumiany, pachnący, świąteczny! Kaczka pieczona w piekarniku w folii będzie wyglądać elegancko na każdym stole. Mięso jest bardzo soczyste i miękkie. Miód, który jest częścią marynaty, sprawia, że ptak jest lekko karmelizowany, z piękną skórką. Podawaj danie ze świeżymi warzywami.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 15 g
tłuszcze 63 % 34 g
węglowodany 9 % 5 g
382 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec soczystą kaczkę w folii? Przygotuj jedzenie. Mam tuszę kaczki o wadze 2,5 kg. dokładnie umyj Ptaka i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Weź białą cebulę, musztardę - zwykłą. Przed użyciem możesz natłuścić ptaka, aby pozbyć się piór i włosów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, w głębokiej misce wymieszaj miód, musztardę, sos sojowy. Dodaj pieprz i sól do smaku, ponieważ sam sos sojowy jest dość słony. Spróbuj marynaty podczas gotowania, aby nie przesadzić ze składnikami. Zmieniaj stopień zasolenia i słodyczy dla siebie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż przygotowaną tuszę do miski z marynatą i dokładnie zetrzyj na zewnątrz i wewnątrz. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 5 godzin, pozwól kaczce dobrze marynować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przed pieczeniem włącz piekarnik rozgrzać się o 150 stopni. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na blasze do pieczenia, w której będziemy piec, przykryj folią w dwóch warstwach, połóż marynowaną kaczkę na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Faszeruj tusze drobiu cebulą, dzięki czemu mięso kaczki będzie jeszcze delikatniejsze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze owinąć kaczkę folią. Umieść formę w nagrzanym piekarniku na 1-3 godziny. Uwaga! Skup się na swoim piekarniku! Uważaj, aby mięso się nie przypaliło. Pamiętaj, aby sprawdzać go okresowo. Możesz rozpakować folię, zwłaszcza jeśli gotujesz po raz pierwszy. Różne piekarniki pieczą kaczkę przez jedną do trzech godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zajęło mi to 3 godziny. Po 3 godzinach (możesz mieć 1 godzinę!) wyjmij blachę do pieczenia i bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć, odetnij folię na wierzchu. Umieść blachę do pieczenia na kolejne 15 minut w piekarniku, aby ptak zarumienił się na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Więc nasza kaczka jest gotowa, jej zapach jest niesamowity! Wyrzucamy cebulę z brzucha, spełniła swoją rolę, sprawiła, że mięso było bardzo delikatne. Połóż ptaka na pięknym naczyniu, udekoruj świeżymi warzywami i smacznego!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zadzwoń do stołu krewnych i przyjaciół!

czerwone wino dobrze pasuje do takiej kaczki na świątecznej kolacji.

--------------------

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jeśli robisz to danie w folii po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy