stek z łososia w piekarniku

pyszna zdrowa pieczona ryba na obiad. Stek z łososia pieczony w piekarniku w marynacie musztardowej będzie wspaniałą kolacją nie tylko dla tych, którzy przestrzegają diety lub uważnie monitorują swoje zdrowie, ale także dla dzieci, które potrzebują tak zdrowej ryby. Sam łosoś jest soczystą, smaczną rybą o doskonałym miąższu, prawie niemożliwe jest zepsucie go. Sugeruję wypróbowanie steku z łososia w marynacie musztardowej jako bazy na pełnowartościowy, zdrowy obiad dla rodziny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 1-7 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 16 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 26 % 9 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj podane składniki, aby ugotować stek z łososia w piekarniku. Stek 250 gr., możesz wziąć zwykłą musztardę, rosyjską, ale możesz, tak jak ja, mieszankę musztardy-zwykłą i w ziarnach. Sok jest gdzieś w ćwiartce cytryny, olej roślinny, ale lepiej jest wziąć oliwę z oliwek. Sól do smaku: sól jest wystarczająca z sosu sojowego, ale kto wydaje się mało, możesz posolić marynatę. Pieprz według uznania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryby, oczywiście, lepiej wziąć świeże. Ale prawie nikt nie ma takiej możliwości, zwłaszcza w miastach. Dlatego rozmrozić stek rybny w temperaturze pokojowej, oczyścić z łusek. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynaty wymieszaj odmierzoną ilość sosu sojowego, oleju roślinnego, soku z cytryny i musztardy. Dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W naczyniu nadającym się do piekarnika ułóż przygotowany stek z łososia. Równomiernie rozprowadź marynatę najpierw po jednej stronie ryby, a następnie odwróć z drugiej. Pozostaw rybę do marynowania w marynacie na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 180 gr. Umieść formę z rybą w piekarniku na 20-25 minut. Świeże warzywa, ziemniaki, ryż nadają się do dekoracji steku z łososia.

łosoś jest dość popularną rybą ze względu na swój smak i obecność zdrowych kwasów omega-3 w składzie.
poza tym porcja łososia zawiera (%dziennej wartości):
- 153 kcal;
- Witamina B12 – 236 %;
- Witamina D – 128 %;
- Witamina B3 – 56 %;
- Omega-3 – 5 5%;
- białko – 53 %;
- Witamina B6 - 38 %;
- biotyna - 15 %.
łosoś jest idealnym pożywieniem dla osób dbających o zdrowie. Należy jednak pamiętać, że tylko przy regularnym stosowaniu ryb przejawiają się wszystkie korzystne właściwości czerwonej ryby.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Stek z łososia - 142   kcal/100g

Podobne przepisy