skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj podane składniki, aby ugotować stek z łososia w piekarniku. Stek 250 gr., możesz wziąć zwykłą musztardę, rosyjską, ale możesz, tak jak ja, mieszankę musztardy-zwykłą i w ziarnach. Sok jest gdzieś w ćwiartce cytryny, olej roślinny, ale lepiej jest wziąć oliwę z oliwek. Sól do smaku: sól jest wystarczająca z sosu sojowego, ale kto wydaje się mało, możesz posolić marynatę. Pieprz według uznania.
Krok 2:
Ryby, oczywiście, lepiej wziąć świeże. Ale prawie nikt nie ma takiej możliwości, zwłaszcza w miastach. Dlatego rozmrozić stek rybny w temperaturze pokojowej, oczyścić z łusek. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3:
Do marynaty wymieszaj odmierzoną ilość sosu sojowego, oleju roślinnego, soku z cytryny i musztardy. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
W naczyniu nadającym się do piekarnika ułóż przygotowany stek z łososia. Równomiernie rozprowadź marynatę najpierw po jednej stronie ryby, a następnie odwróć z drugiej. Pozostaw rybę do marynowania w marynacie na pół godziny.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 180 gr. Umieść formę z rybą w piekarniku na 20-25 minut. Świeże warzywa, ziemniaki, ryż nadają się do dekoracji steku z łososia.
łosoś jest dość popularną rybą ze względu na swój smak i obecność zdrowych kwasów omega-3 w składzie.
poza tym porcja łososia zawiera (%dziennej wartości):
- 153 kcal;
- Witamina B12 – 236 %;
- Witamina D – 128 %;
- Witamina B3 – 56 %;
- Omega-3 – 5 5%;
- białko – 53 %;
- Witamina B6 - 38 %;
- biotyna - 15 %.
łosoś jest idealnym pożywieniem dla osób dbających o zdrowie. Należy jednak pamiętać, że tylko przy regularnym stosowaniu ryb przejawiają się wszystkie korzystne właściwości czerwonej ryby.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Stek z łososia - 142 kcal/100g