szybkie ciasteczka cukrowe w piekarniku
skład / składniki
18
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ubij miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 3:
Dodaj jajko i ponownie dokładnie ubij.
Krok 4:
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 5:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Oddziel małą porcję ciasta i zanurz w cukrze.
Krok 7:
Rozłóż bułki cukrowe na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie (rozpłyną się w piekarniku) i lekko ugniataj rękami. Tworzymy więc 18 ciasteczek.
Krok 8:
Piecz ciasteczka w 190 C przez około 15 minut lub do zrumienienia. Pozwól ciasteczkom ostygnąć i podawaj.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g