szczupak w folii w piekarniku

niezwykle smaczne, apetyczne, soczyste, święto każdego dnia. Szczupak w folii w piekarniku można gotować na różne sposoby: można go upiec z złotą skórką lub pozostawić delikatny, parzony, miękki. Podawaj ryby z dodatkami warzywnymi i sałatką ze świeżych warzyw!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
201 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec szczupaka w folii w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki. Wskazane jest wybranie szczupaka o takiej wielkości, aby zmieścił się w formie lub na blasze do pieczenia jako całości. Ale jeśli masz dużą rybę, pokrój ją na mniejsze kawałki. Oczyść szczupaka, usuń nadmiar, spłucz wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól przygotowaną rybę (zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz), posyp przyprawami do ryb. Pamiętaj, że w gotowych mieszankach jest sól, więc nie przesadzaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą specjalnej wyciskarki do cytrusów wyciśnij sok z cytryny i lekko zwilż tuszę szczupaka tym sokiem. Jeśli nie ma takiej sokowirówki, pokrój cytrynę na pół, a następnie ręcznie wyciśnij sok z cytryny z połówek. Pozostaw rybę nasyconą aromatami przypraw i sokiem z cytryny na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj śmietanę. Aby to zrobić, przenieś śmietanę do głębokiego pojemnika. Posiekaj świeżą natkę pietruszki nożem. Wymieszaj śmietanę z posiekaną natką pietruszki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 20 minutach przygotuj rybę do pieczenia. Aby to zrobić, weź folię i obficie posmaruj ją olejem roślinnym. Odbywa się to tak, że szczupak nie przykleja się do folii i nie trzeba go oderwać, psując w ten sposób wygląd naczynia. Posmaruj szczupaka z jednej strony kwaśną śmietaną i połóż rybę tą stroną do dołu na folii. Następnie posmaruj drugą stronę ryby polewą śmietanową. Jeszcze raz posyp rybę olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Owinąć tusze szczupaka folią i wysłać do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180°C przez około pół godziny. Następnie rozwiń folię, ponownie wyślij szczupaka do piekarnika na 5-10 minut. Na rybie pojawi się rumiana skorupa. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

o tym, jak rozmrażać mrożone ryby, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy