skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec szczupaka w folii w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki. Wskazane jest wybranie szczupaka o takiej wielkości, aby zmieścił się w formie lub na blasze do pieczenia jako całości. Ale jeśli masz dużą rybę, pokrój ją na mniejsze kawałki. Oczyść szczupaka, usuń nadmiar, spłucz wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Sól przygotowaną rybę (zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz), posyp przyprawami do ryb. Pamiętaj, że w gotowych mieszankach jest sól, więc nie przesadzaj.
Krok 3:
Za pomocą specjalnej wyciskarki do cytrusów wyciśnij sok z cytryny i lekko zwilż tuszę szczupaka tym sokiem. Jeśli nie ma takiej sokowirówki, pokrój cytrynę na pół, a następnie ręcznie wyciśnij sok z cytryny z połówek. Pozostaw rybę nasyconą aromatami przypraw i sokiem z cytryny na 20 minut.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj śmietanę. Aby to zrobić, przenieś śmietanę do głębokiego pojemnika. Posiekaj świeżą natkę pietruszki nożem. Wymieszaj śmietanę z posiekaną natką pietruszki.
Krok 5:
Po 20 minutach przygotuj rybę do pieczenia. Aby to zrobić, weź folię i obficie posmaruj ją olejem roślinnym. Odbywa się to tak, że szczupak nie przykleja się do folii i nie trzeba go oderwać, psując w ten sposób wygląd naczynia. Posmaruj szczupaka z jednej strony kwaśną śmietaną i połóż rybę tą stroną do dołu na folii. Następnie posmaruj drugą stronę ryby polewą śmietanową. Jeszcze raz posyp rybę olejem roślinnym.
Krok 6:
Owinąć tusze szczupaka folią i wysłać do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180°C przez około pół godziny. Następnie rozwiń folię, ponownie wyślij szczupaka do piekarnika na 5-10 minut. Na rybie pojawi się rumiana skorupa. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
o tym, jak rozmrażać mrożone ryby, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g