skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę mięsną z ziemniakami? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Jest to konieczne, aby danie było bardziej soczyste i delikatne. Mam pomidory koktajlowe, ale możesz użyć dowolnego pomidora. Zamiast śmietany możesz użyć majonezu lub ciężkiej śmietany.
Krok 2:
Do pieczenia użyj szklanej lub ceramicznej formy. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze. Włóż pokrojoną cebulę do formy, równomiernie rozprowadzając ją na całej powierzchni.
Krok 3:
Obrane ziemniaki pokroić na kawałki i ułożyć w formie na cebuli. Posmaruj ziemniaki kwaśną śmietaną. Posyp trochę soli i przypraw.
Krok 4:
Pokrój mięso wieprzowe na małe kawałki.
Krok 5:
Połóż pokrojoną wieprzowinę na ziemniakach. Posmaruj również trochę kwaśnej śmietany. Posyp solą i przyprawami. Jako przyprawę używam mieszanki mielonej papryki i odrobiny papryki.
Krok 6:
Między mięsem można dodać więcej kawałków ziemniaków. Umyj pomidory koktajlowe, pokrój na pół i rozłóż na powierzchni zapiekanki.
Krok 7:
Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotuj zapiekankę przez 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Ziemniaki i mięso powinny stać się miękkie.
Krok 8:
Przygotuj ser pod koniec pieczenia. Używam serka śmietankowego. Uwielbiam jego finisz w pieczonych potrawach. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 9:
Zdejmij folię z zapiekanki, posyp wszystko startym serem i wróć do piekarnika na kolejne 10-15 minut, aby ser się stopił i lekko zrumienił.
Krok 10:
Pyszna i obfita zapiekanka jest gotowa! Podawaj na gorąco!
Krok 11:
Smacznego!
w przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g