Zapiekanka mięsna z ziemniakami w piekarniku

pyszne i satysfakcjonujące danie na co dzień i dla całej rodziny! Gotowanie zapiekanki mięsnej z ziemniakami w piekarniku jest bardzo wygodne na lunch lub kolację. Wyobraź sobie, że wszystkie produkty są łatwo dostępne, a praca jest bardzo niewielka. Główną pracę wykonuje piekarnik. Dla odmiany możesz dodać dowolne grzyby lub coś innego.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 32 % 9 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę mięsną z ziemniakami? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Jest to konieczne, aby danie było bardziej soczyste i delikatne. Mam pomidory koktajlowe, ale możesz użyć dowolnego pomidora. Zamiast śmietany możesz użyć majonezu lub ciężkiej śmietany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do pieczenia użyj szklanej lub ceramicznej formy. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze. Włóż pokrojoną cebulę do formy, równomiernie rozprowadzając ją na całej powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane ziemniaki pokroić na kawałki i ułożyć w formie na cebuli. Posmaruj ziemniaki kwaśną śmietaną. Posyp trochę soli i przypraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój mięso wieprzowe na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż pokrojoną wieprzowinę na ziemniakach. Posmaruj również trochę kwaśnej śmietany. Posyp solą i przyprawami. Jako przyprawę używam mieszanki mielonej papryki i odrobiny papryki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Między mięsem można dodać więcej kawałków ziemniaków. Umyj pomidory koktajlowe, pokrój na pół i rozłóż na powierzchni zapiekanki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotuj zapiekankę przez 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Ziemniaki i mięso powinny stać się miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj ser pod koniec pieczenia. Używam serka śmietankowego. Uwielbiam jego finisz w pieczonych potrawach. Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij folię z zapiekanki, posyp wszystko startym serem i wróć do piekarnika na kolejne 10-15 minut, aby ser się stopił i lekko zrumienił.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pyszna i obfita zapiekanka jest gotowa! Podawaj na gorąco!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

w przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy