bułki serowe w piekarniku

pachnące, bujne, apetyczne, ze zwykłych potraw! Bułeczki serowe w piekarniku to przepis na szybkie i łatwe pieczenie i są nieporównywalne jako przekąska i jako baza do kanapek. Możesz podać je zamiast chleba do dowolnego gorącego dania.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 12 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 53 % 28 g
272 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki serowe w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj drożdże, sól, cukier, ciepłe mleko i wodę. Płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj połowę mąki, wymieszaj. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    150 g włóż do ciasta, resztę zarezerwuj na posypanie wierzchu bułek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj resztę mąki i oleju roślinnego. Zagnieść ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie, równe i elastyczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po godzinie ciasto powinno dobrze wyrosnąć, zmiażdżyć i podzielić na małe identyczne kawałki. Uformuj z nich okrągłe bułeczki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj wierzch bułek wodą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp je pozostałym serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść blachę do pieczenia w ciepłym miejscu na 15 minut do pieczenia, a następnie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 25 minut. Bułeczki powinny być dobrze zrumienione.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aromatyczne bułeczki serowe są gotowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy