skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady? Przygotuj niezbędne składniki. Masło powinno być miękkie, aby można je było łatwo zmielić. Dlatego należy go wyjąć z lodówki z wyprzedzeniem, około 2 godziny przed gotowaniem. Czekolada powinna być dobrej jakości, ale gorzka lub klasyczna wersja - wybierz do smaku.
Krok 2:
Posiekaj czekoladę ostrym nożem na okruchy. Aby było to łatwiejsze, możesz wcześniej umieścić czekoladę w zamrażarce na 15 minut. W stanie stałym lepiej się kruszy. Wybierz stopień zmielenia według potrzeb, możesz sprawić, że okruchy będą mniejsze lub większe.
Krok 3:
Rozetrzyj zmiękczone masło cukrem. W takim przypadku możesz użyć zwykłego widelca lub trzepaczki.
Krok 4:
Umyj i osusz jajko serwetkami. Dodaj jajko do mieszanki cukru i masła. Ubij wszystko, aż będzie gładkie, aby jajko było równomiernie rozłożone na całej objętości masy.
Krok 5:
Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i wanilią i przesiej do ciasta. Dzięki Przesiewaniu mąki ciasteczka będą lepiej rosły podczas pieczenia. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej, więc skup się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Szybko zagnieść ciasto. Okazuje się jednorodny, elastyczny, oleisty. Nie ugniataj ciasta przez długi czas, aby ciasteczka nie były ciasne.
Krok 7:
Dodaj chipsy czekoladowe do ciasta.
Krok 8:
Jeszcze raz szybko wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić czekoladę na całym cieście.
Krok 9:
Rozłóż ciasto łyżką na arkuszu wyłożonym pergaminem, nadając ciasteczkom Okrągły kształt. Użyłam Formy do gotowania o średnicy 6 cm. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 10:
Ciasteczka nie powinny się zbytnio zrumienić, chyba że lekko zrumienią się z brzegów. Jeśli długo trzymasz ciasteczka w piekarniku, mogą wyschnąć, więc nie czekaj na pełny rumieniec. Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!
być może wielu, tak jak ja, będzie miało pytanie: "dlaczego ciasteczko nazywa się amerykańskim?"
okazuje się, że te ciasteczka przeszły do historii gotowania dzięki zwykłej amerykańskiej gospodyni domowej Ruth Wakefield. Robiła ciasteczka według przepisu, który wymagał roztopionej czekolady. Ale Ruth po prostu rozbiła czekoladę na małe kawałki, które po upieczeniu nie stopiły się i zachowały swój kształt. Tak więc przepis zyskał nową opcję - "ciasteczka z kawałkami czekolady".
w Ameryce takie ciasteczka są uważane za tradycyjne i dość popularne.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g