skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kurczaka z serem w piekarniku? Przygotuj wskazane składniki. Filet z kurczaka bez skóry i kości, Rozmiar Średni. Szpinak biorę mrożony, możesz użyć świeżego, biorąc gdzieś 1,5 szklanki. Nie polecam zastępowania sera śmietankowego i fety-nadzienie z powodu wymiany może nie zachować kształtu i wypłynąć dobrze. Papryka do posypania kurczaka, można ją odrzucić lub zastąpić innymi przyprawami. Dla miłośników pikantnych ilości czosnku można zwiększyć.
Krok 2:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Mrożony szpinak rozmrozić i wycisnąć, spuszczając nadmiar płynu. Mam posiekany szpinak, jeśli jest zamrożony w arkuszach, należy go pokroić. W głębokiej misce połącz ser śmietankowy, posiekaną fetę, rozmrożony szpinak, posiekany ząbek czosnku. Wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą, w razie potrzeby posolić. Nadzienie powinno być smaczne i gęste.
Krok 3:
Filet z kurczaka opłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża wykonaj wgłębienia na środku każdego fileta, nie sięgając do krawędzi z każdej strony centymetra. W ten sposób powinieneś mieć kieszeń.
Krok 4:
Włóż nadzienie do każdej kieszeni, szczelnie rozprowadzając je po całym filecie. Niech część nadzienia będzie widoczna, a filet go nie zakrywa.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż każdy filet z nadzieniem z obu stron przez 5 minut. Staraj się, aby nadzienie nie wyciekło.
Krok 6:
W razie potrzeby przykryj żaroodporną formę papierem do pieczenia. Ułóż smażony filet i posyp każdy filet papryką. Umieść formę w nagrzanym piekarniku na 10-15 minut. Określ gotowość, przekłuwając filet ostrym nożem-przezroczysty sok wskazuje na gotowość kurczaka.
Krok 7:
Podawaj gotowego kurczaka na gorąco. Może to być niezależne danie lub możesz je zaoferować z dodatkiem warzyw, ryżu, ziemniaków.
podczas gotowania tego dania nie powinno być żadnych trudności. Jedyny problem, jaki miałem , to smażenie kurczaka z nadzieniem. Jak widać na zdjęciu tego kroku, farsz próbował uciec, ale niewiele. Można tego uniknąć, jeśli nie smażymy kurczaka z nadzieniem, ale jednocześnie wydłużamy czas pieczenia; pamiętaj o konsystencji nadzienia - powinno być gęste, zachować kształt.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g