kurczak nadziewany serem w piekarniku

Filet z kurczaka nadziewany soczystym nadzieniem, tak pyszny! Ten przepis spodoba się wszystkim - zarówno miłośnikom zdrowego odżywiania, jak i miłośnikom pysznego jedzenia. Kurczak nadziewany serem w piekarniku jest dobry na obiad i nie tylko. Aromatyczne nadzienie serowe i soczysty filet z kurczaka sprawiają, że jest to świetny świąteczny posiłek!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 19 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 3 % 1 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kurczaka z serem w piekarniku? Przygotuj wskazane składniki. Filet z kurczaka bez skóry i kości, Rozmiar Średni. Szpinak biorę mrożony, możesz użyć świeżego, biorąc gdzieś 1,5 szklanki. Nie polecam zastępowania sera śmietankowego i fety-nadzienie z powodu wymiany może nie zachować kształtu i wypłynąć dobrze. Papryka do posypania kurczaka, można ją odrzucić lub zastąpić innymi przyprawami. Dla miłośników pikantnych ilości czosnku można zwiększyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Mrożony szpinak rozmrozić i wycisnąć, spuszczając nadmiar płynu. Mam posiekany szpinak, jeśli jest zamrożony w arkuszach, należy go pokroić. W głębokiej misce połącz ser śmietankowy, posiekaną fetę, rozmrożony szpinak, posiekany ząbek czosnku. Wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą, w razie potrzeby posolić. Nadzienie powinno być smaczne i gęste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka opłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża wykonaj wgłębienia na środku każdego fileta, nie sięgając do krawędzi z każdej strony centymetra. W ten sposób powinieneś mieć kieszeń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż nadzienie do każdej kieszeni, szczelnie rozprowadzając je po całym filecie. Niech część nadzienia będzie widoczna, a filet go nie zakrywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż każdy filet z nadzieniem z obu stron przez 5 minut. Staraj się, aby nadzienie nie wyciekło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby przykryj żaroodporną formę papierem do pieczenia. Ułóż smażony filet i posyp każdy filet papryką. Umieść formę w nagrzanym piekarniku na 10-15 minut. Określ gotowość, przekłuwając filet ostrym nożem-przezroczysty sok wskazuje na gotowość kurczaka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj gotowego kurczaka na gorąco. Może to być niezależne danie lub możesz je zaoferować z dodatkiem warzyw, ryżu, ziemniaków.

podczas gotowania tego dania nie powinno być żadnych trudności. Jedyny problem, jaki miałem , to smażenie kurczaka z nadzieniem. Jak widać na zdjęciu tego kroku, farsz próbował uciec, ale niewiele. Można tego uniknąć, jeśli nie smażymy kurczaka z nadzieniem, ale jednocześnie wydłużamy czas pieczenia; pamiętaj o konsystencji nadzienia - powinno być gęste, zachować kształt.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy