ciasto z musem z mango

niesamowicie pyszne, rozpływa się w ustach, na świątecznym stole! Ciasto musowe z mango pokocha każdy, kto spróbuje go choć raz. Połączenie biszkoptu waniliowego, kremu i warstw sernika, galaretki i musu z mango sprawia, że to ciasto jest nie tylko piękne na plasterku, ale także doskonałe w smaku.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 34 % 18 g
węglowodany 53 % 28 g
255 kcal
IG: 4 / 11 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto musowe z mango? Najpierw przygotuj biszkopt. Przygotuj dla niego jedzenie. Powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij jajka z lodówki. Nie bierz dużych jaj, pierwszej kategorii. Bezwonny olej. Zamiast cukru waniliowego możesz wziąć wanilinę, potrzebujesz jej bardzo mało na czubku noża.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajka, wytrzyj i rozbij do dużej miski. Zacznij ubijać je mikserem, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i sól. Ubij jajka, aż staną się białe i podwoją objętość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Partiami zacznij przesiać do masy jajecznej, zagniatając ciasto po każdym dodaniu delikatnymi ruchami od dołu do góry. Nie pomijaj przesiewania mąki, to nasyci ją tlenem, w rezultacie biszkopt będzie wspanialszy. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po dodaniu całej mąki otrzymasz takie dość gęste ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do niego olej roślinny, a następnie wrzącą wodę. Szybko wymieszaj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Ta liczba produktów jest zaprojektowana na 16 centymetrów. Upiekłam w formie bez dna owiniętej folią. Forma nie była rozmazana. Wlać ciasto do formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. piecz w nim biszkopt przez 35-45 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem - powinien wyjść ze środka suchy. Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika i całkowicie ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wytnij schłodzony biszkopt z formy, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Na zimno biszkopt ustabilizuje się i nie rozpadnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnym krokiem jest zrobienie sernika Mango. Przygotuj dla niego jedzenie. Powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij ser i śmietanę z lodówki. Przygotuj puree z mango, teraz możesz je swobodnie kupić w sklepach. Wybierz śmietankę wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych, 33%. Ser - bez dodatków i w żadnym wypadku nie jest topiony. Przepis jest przeznaczony na żelatynę instant.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zalej żelatynę zimną przegotowaną wodą, wymieszaj i pozostaw do pęcznienia. Wystarczy 5 minut, żelatyna instant będzie miała czas na pęcznienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż ser, śmietanę i cukier puder do miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trzepaczką mieszaj potrawy, aż będą całkowicie gładkie. Mieszaj ręczną trzepaczką, sernik nie potrzebuje lekkości, powinien być gęsty i jednorodny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Spuchnięta żelatyna Dodaj do puree z mango, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podgrzej masę w dowolny sposób (na ogniu, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej), aż żelatyna się rozpuści. Nie dopuść do wrzenia-żelatyna straci swoje właściwości żelujące.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj łyżkę masy serowej do ciepłej masy mango z żelatyną, wymieszaj. Jest to konieczne, aby wyrównać temperaturę obu mas.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj masę żelatynową do reszty sera i dobrze wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Weź formę o średnicy 14 cm, przykryj spód folią spożywczą i ustaw na płaskiej powierzchni. Wlej do niego masę sernikową, spłaszcz wierzch. Włóż do zamrażarki, aż całkowicie zamarznie. Sernik trzymałam całą noc.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie przygotuj galaretkę z mango. Przygotuj dla niej jedzenie. Żelatyna użyj tego samego instant.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Namocz go do pęcznienia w zimnej przegotowanej wodzie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wymieszaj cukier ze skrobią. Przelej puree z mango na patelnię i umieść na małym ogniu. Gdy tylko się rozgrzeje i zacznie bulgotać, przy ciągłym mieszaniu wlej mieszaninę cukru i skrobi do puree. Kontynuuj gotowanie puree przez minutę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Następnie zdejmij puree z ognia i dodaj do niego spuchniętą żelatynę. Żelatyna rozpuści się z gorącej masy, wymieszaj, aż będzie gładka. Następnie schłodzić masę, mieszając, aby na wierzchu nie utworzyła się skorupa.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dokręć dno 14-centymetrowej formy folią spożywczą. Umieść go na płaskiej powierzchni. Wlej galaretkę mango do formy i włóż do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Następnym krokiem jest przygotowanie kremu. Przygotuj dla niego jedzenie. Tutaj do śmietany śmietanę i ser należy schłodzić. Przechowuj je w lodówce przez co najmniej godzinę.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dodaj wszystkie składniki — ser, śmietanę i proszek — do miski.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Mikserem elektrycznym ubij je na gładką masę. Krem jest gotowy.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wyjmij biszkopt z lodówki, uwolnij go z folii. Pokrój go na 4 ciasta.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    I dopiero teraz zacznij robić mus z mango. Przygotuj dla niego jedzenie. Dobrze schłodź śmietanę.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Namocz żelatynę w zimnej wodzie, aby puchnąć.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Ubij śmietanę z cukrem mikserem, ale nie do szczytów, ale tylko do lekkiego zgęstnienia.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Rozpuść spęcznioną żelatynę w dowolny sposób. Topiłem na kuchence w rondlu. Nie pozwól mu się zagotować, straci swoje właściwości.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Dodaj łyżkę puree z mango do stopionej żelatyny, wymieszaj. I dopiero wtedy wymieszaj żelatynę z pozostałym puree. Jest to konieczne, aby wyrównać temperaturę obu mas.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Następnie wlej śmietanę do masy Mango. Wymieszać. Mus jest gotowy.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Pozostaje złożyć ciasto. Weź pierścień o średnicy 16 cm, wyłóż boki gęstą folią octanową. Zamiast tego odpowiedni jest wycięty, gęsty plik. Ustaw formę na płaskiej powierzchni. Połóż pierwsze ciasto na dnie. Namoczyłem go syropem cukrowym, po prostu wymieszałem cukier i wodę w równych proporcjach.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Połóż mrożony sernik na cieście. Miałem tylko jedną formę 16 cm, więc sernik jest tego samego rozmiaru co ciasto. Sernik 14 cm połóż płasko na środku.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Weź połowę kremu i rozprowadź równomiernie na serniku. Jeśli twój sernik ma 14 cm, wypełnij kremową szczelinę między nim a ścianami. Wygodnie jest to zrobić za pomocą torby cukierniczej.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Połóż drugie ciasto na śmietanie. Nasącz go.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Wlej mus mango na ciasto, spłaszcz. Jest dość płynny, niech cię to nie przeraża, żelatyna wykona swoje zadanie.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Połóż trzecie ciasto na musie. Ponownie namoczyć.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Wyśrodkuj mrożoną galaretkę z mango. Znowu mam ten sam rozmiar co ciasto.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Na galaretce połóż drugą połowę kremu, spłaszcz.

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Połóż Ostatnie ciasto na wierzchu. Nasącz go. Włóż ciasto do lodówki, aż całkowicie się ustabilizuje, przez 8-12 godzin.

  42. Krok 42:

    Krok 42.

    Uwolnij gotowe ciasto z folii i udekoruj według własnego uznania. Zrobiłem jeszcze małą porcję kremu i posmarowałem nim boki i górę. Schłodzić ciasto jeszcze przez kilka godzin. Następnie podawaj. Smacznego!

w swoim życiu upiekłam wiele ciast, ale ten nazwałbym jednym z najsmaczniejszych. Trzy różne warstwy są jednocześnie podobne w smaku, ale także bardzo różne — sernik jest bardziej kremowy, galaretka jest jaśniejsza, mus jest najdelikatniejszy. Przygotowanie ciasta jest długie, ale wcale nie trudne. Zajęło mi to dwa dni. 

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy