Klasyczny chleb Borodino w piekarniku

pachnące, pyszne i bardzo domowe! Klasyczny chleb Borodino uzyskuje się według tego przepisu. Piecze się go w piekarniku z formą lub bez. Przygotuj go i zdaj sobie sprawę, że nie próbowałeś nic lepszego!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 82 % 37 g
190 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chleb Borodino? Przygotuj składniki. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej słód szklanką wrzącej wody, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz cukier z drożdżami i zalej szklanką ciepłej wody. Pozostaw na 5-7 minut, aż na powierzchni pojawi się piana drożdżowa. Jeśli się pojawił, drożdże zostały aktywowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej oba rodzaje mąki przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem. Wtedy Twoje wypieki będą bardziej puszyste i delikatne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz słód z aktywowanymi drożdżami i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj olej roślinny do słodu, dodaj sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W porcjach wsyp mąkę do masy drożdżowej. Uważaj na konsystencję ciasta-mąka może zająć więcej lub mniej niż określona objętość kompozycji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dopasuj ciasto mokrymi rękami i uformuj z niego schludny Bochenek. Możesz przenieść go na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Włożyłam ciasto do formy na chleb.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W razie potrzeby posyp przyszły chleb ziarnami kolendry. Przykryj formę ręcznikiem i pozostaw w cieple na około 35 do 40 minut. Poczekaj, aż masa wzrośnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Wskazałem przybliżony czas - skup się na cechach swojego piekarnika.

mój syn, po spróbowaniu tego chleba, wykrzyknął: "mamo! Upiekłaś taki pyszny chleb! Rób to zawsze. Będę go dużo, dużo jeść."I prawda: chociaż Bochenek okazał się bardzo obszerny i ciężki, następnego dnia nic z niego nie zostało - nawet okruchy zostały starannie zebrane i zjedzone.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy