Chudy chleb w piekarniku

pachnący zwiewny miękisz i chrupiąca skórka. Ważne jest, aby zrozumieć, czym chleb bezmięsny różni się od chleba bezmięsnego. Skład chleba niepostnego obejmuje jajka, mleko w proszku lub naturalne, masło. Większość odmian tradycyjnego rosyjskiego chleba składa się tylko z czterech składników: mąki – pszennej, żytniej lub ich mieszanki, wody, drożdży (zakwasu) i soli/cukru.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 79 % 42 g
224 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki. Do przygotowania chudego chleba w piekarniku potrzebujemy: mąki pszennej; woda; cukier; suche drożdże; olej roślinny; sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opara. Przesiej mąkę. W 60 ml ciepłej wody (36-38°C) rozpuścić cukier. Dodaj drożdże i wszystko wymieszaj. Przed zakupem drożdży musisz przeczytać instrukcje. Ponieważ są drożdże, które należy natychmiast wymieszać z mąką. Potrzebujemy drożdży, aby można je było rozcieńczyć płynem - wodą lub mlekiem. Potrzebujemy drugiej opcji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 2-3 łyżki.l. mąka i wymieszaj, aby nie było grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw ciasto w cieple na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po tym czasie ciasto powinno wzrosnąć i zostać pokryte bąbelkami. Jeśli nie pojawiły się bąbelki i Piankowy kapelusz, drożdże są przeterminowane, martwe. Na takich drożdżach ciasto nie wzrośnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałą ciepłą wodę do ciasta, dodaj sól i mąkę. Zagnieść sprężyste, elastyczne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniataj rękami lub w kombajnie, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj kulkę z ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ciasto ręcznikiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw do podgrzania na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość 2-3-4 razy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugniataj ciasto rękami, uwalniając z niego nadmiar powietrza i uformuj Bochenek. Posmaruj Bochenek olejem roślinnym ze wszystkich stron i połóż na blasze wyłożonej pergaminem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zrób nacięcia na chlebie. Pozostaw na kolejne 15 minut. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 35 minut. Na powierzchni powinna pojawić się złota skorupa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i przykryj wilgotnym ręcznikiem. Odstaw na 15 minut. Smacznego!

oczywiście możliwe są różne dodatki, na przykład słód i kolendra w "Borodinsky". Skład krojonego bochenka według GOST obejmuje margarynę. Ale i tak ten chleb jest chudy.
przepis na zagraniczne pieczywo, zwłaszcza włoskie, często zawiera oliwę z oliwek. Smak tego wypieku będzie inny, ale jest to również chleb bezmięsny.
warto wiedzieć, że każdy chleb z mąki żytniej lub mieszanki mąki pszennej i żytniej jest chudy. Czy to Borodinsky, Ryga, zwykły Bochenek czy cegła "Darnitsky". Ale w chlebie z białej mąki pszennej mogą pojawić się wkrótce produkty. Dlatego wystarczy uważnie przeczytać etykietę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy