skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki. Do przygotowania chudego chleba w piekarniku potrzebujemy: mąki pszennej; woda; cukier; suche drożdże; olej roślinny; sól.
Krok 2:
Opara. Przesiej mąkę. W 60 ml ciepłej wody (36-38°C) rozpuścić cukier. Dodaj drożdże i wszystko wymieszaj. Przed zakupem drożdży musisz przeczytać instrukcje. Ponieważ są drożdże, które należy natychmiast wymieszać z mąką. Potrzebujemy drożdży, aby można je było rozcieńczyć płynem - wodą lub mlekiem. Potrzebujemy drugiej opcji.
Krok 3:
Dodaj 2-3 łyżki.l. mąka i wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 4:
Pozostaw ciasto w cieple na 30 minut.
Krok 5:
Po tym czasie ciasto powinno wzrosnąć i zostać pokryte bąbelkami. Jeśli nie pojawiły się bąbelki i Piankowy kapelusz, drożdże są przeterminowane, martwe. Na takich drożdżach ciasto nie wzrośnie.
Krok 6:
Wlej pozostałą ciepłą wodę do ciasta, dodaj sól i mąkę. Zagnieść sprężyste, elastyczne ciasto.
Krok 7:
Ugniataj rękami lub w kombajnie, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.
Krok 8:
Uformuj kulkę z ciasta.
Krok 9:
Przykryj ciasto ręcznikiem.
Krok 10:
Pozostaw do podgrzania na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość 2-3-4 razy.
Krok 11:
Ugniataj ciasto rękami, uwalniając z niego nadmiar powietrza i uformuj Bochenek. Posmaruj Bochenek olejem roślinnym ze wszystkich stron i połóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 12:
Zrób nacięcia na chlebie. Pozostaw na kolejne 15 minut. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 35 minut. Na powierzchni powinna pojawić się złota skorupa.
Krok 13:
Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i przykryj wilgotnym ręcznikiem. Odstaw na 15 minut. Smacznego!
oczywiście możliwe są różne dodatki, na przykład słód i kolendra w "Borodinsky". Skład krojonego bochenka według GOST obejmuje margarynę. Ale i tak ten chleb jest chudy.
przepis na zagraniczne pieczywo, zwłaszcza włoskie, często zawiera oliwę z oliwek. Smak tego wypieku będzie inny, ale jest to również chleb bezmięsny.
warto wiedzieć, że każdy chleb z mąki żytniej lub mieszanki mąki pszennej i żytniej jest chudy. Czy to Borodinsky, Ryga, zwykły Bochenek czy cegła "Darnitsky". Ale w chlebie z białej mąki pszennej mogą pojawić się wkrótce produkty. Dlatego wystarczy uważnie przeczytać etykietę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g