Rolada z kurczaka z serem w piekarniku

pyszne, apetyczne, ze zwykłych produktów! Rolada z kurczaka z serem to przekąska, którą można łatwo przygotować w domu. Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie można owinąć folią i zabrać ze sobą, jeśli planujesz piknik lub wycieczkę na łono natury.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 22 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
205 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec roladę z kurczaka z serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź dwa duże filety z kurczaka lub trzy małe. Wybierz dowolny twardy ser, ale dobrej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Majonez jest również odpowiedni dla każdego: tłusty, nie tłusty, czosnkowy, na jajach przepiórczych itp. Lub ogólnie zastąp go kwaśną śmietaną, zmniejszając zawartość kalorii w naczyniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz filet, odetnij z niego folie i żyły, pokrój na pół prawie do końca i rozłóż. Staraj się nie rozrywać ani nie kroić mięsa, w przeciwnym razie po ugotowaniu wypłynie z niego nadzienie serowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze ubij filety młotkiem do mięsa, uważając, aby go nie rozerwać! Możesz przykryć filety folią spożywczą i przebić przez nią — dzięki temu zapobiegniesz rozpryskiwaniu się soku mięsnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól i pieprz każdy filet według własnych upodobań, nakładając się na siebie, uważając, aby jedna krawędź fileta przylegała do drugiej. Następnie, gdy filet jest zwinięty w rolkę, nadzienie nie wyjdzie. W razie potrzeby można użyć innych przypraw lub przypraw: czerwonej mielonej papryki, mielonej papryki, suszonego czosnku w proszku, mieszanki pikantnych ziół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj każdy filet majonezem. Sos ten należy dodać, ponieważ mięso praktycznie nie zawiera tłuszczu i po ugotowaniu może stać się suche w smaku. Majonez pomaga uczynić danie bardziej soczystym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj twardy ser na tarce o drobnych oczkach, połóż na filecie z kurczaka. Umyj warzywa, osusz, a następnie posiekaj. Połóż go na warstwie sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przekręć nadziewane filety w rolkę, uważając, aby zachować ostrożność, aby nadzienie nie wypadło. Możesz go przekręcić zarówno z krótkiego, jak i szerokiego boku — w pierwszym przypadku rolka będzie grubsza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż obrabiany przedmiot na folii i owiń go szczelnie. Umieść rolkę w folii na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 220°C przez około 25-30 minut. 5-10 minut przed gotowaniem otwórz folię i pozwól potrawie upiec na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż gorącą bułkę na desce lub naczyniu, pamiętaj, aby ostygnąć. Dopiero potem pokrój na kawałki. W razie potrzeby gorącą bułkę można posmarować sosem: majonezem, sosem czosnkowym, aby jej powierzchnia stała się bardziej miękka i soczysta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż pokrojoną bułkę z kurczaka na talerzu ozdobionym świeżymi ziołami, podawaj schłodzoną. To danie nadaje się do każdego przystawki, może być podawane jako świąteczna przekąska na stole.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy