ciasto czerwony aksamit klasyczny w domu

Jasny, pyszny, delikatny, zwiewny, kremowy,świąteczny! Klasyczny tort z czerwonego aksamitu będzie ozdobą każdego święta, nie pozostanie obojętny przy stole. Miękki biszkopt z powodzeniem łączy się z kremem maślanym. Ale co najważniejsze: przygotowanie ciasta jest dość proste - nawet początkujący poradzi sobie bez trudności!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 47 % 34 g
węglowodany 43 % 31 g
415 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasto z czerwonego aksamitu w domu? Przygotuj jedzenie. Najpierw do przygotowania ciast. Początkowo przepis wykorzystuje maślankę, ale z braku z powodzeniem zastępuje ją kefirem. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby się rozgrzał. Weź duże jajka. Pamiętaj, aby je umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę i kakao do dużej miski. Dodaj cukier, sodę i sól. Kakao dodaje się w celu wzmocnienia koloru ciast. Jeśli lubisz bardziej czekoladowy smak, dodaj go więcej, ale wtedy kolor ciast będzie ciemniejszy. Możesz dodać więcej waniliny. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj suche składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W innej misce rozbij jajka. Wlej kefir i olej roślinny. Zostaw trochę kefiru. Wlej do niego barwnik ŻELOWY i wymieszaj. Ilość barwnika może również regulować kolor ciast. Im więcej, tym bogatszy kolor. Pamiętaj, że kolor wyblaknie po upieczeniu. Wlej zabarwiony kefir do miski. Dodaj ocet i ekstrakt waniliowy, jeśli go używasz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj płynne składniki za pomocą trzepaczki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej płynne składniki do suchych. Wymieszaj je trzepaczką lub mikserem. Powinna uzyskać jednorodną masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj naczynia do pieczenia. Ciasto można upiec oddzielnymi ciastami, wtedy potrzebne będą 3 formy. Upiekłam w pierścieniu, jego średnica wynosi 20 cm, dno wykonano z podwójnej warstwy folii. Wlej ciasto do foremek — trzech lub jednego, tak jak moje. Formy są wstępnie nasmarowane niewielką ilością oleju roślinnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180°C, tryb góra-dół. Jeśli jeden, to 50-60 minut, jeśli trzy, to jeden po drugim i 30 minut każdy. Określ gotowość za pomocą drewnianego patyczka — powinien wyjść z ciasta na sucho. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić gotowe ciasto. Pokrój go na trzy części. Mój kapelusz na biszkopcie bardzo się podniósł, odciąłem go i użyłem do dekoracji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj produkty do kremu. Ser typu Philadelphia, kremowy lub twarogowy, bez dodatków. Ser powinien być ciepły. Wyjmij olej z lodówki wcześniej, powinien stać się miękki. Ilość proszku, którą wziąłem, jest minimalna. Możesz go powiększyć według własnych upodobań. Myjesz dodać wanilinę lub ekstrakt waniliowy do kremu, nie dodałem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż ser i masło do miski. Przesiej do nich cukier puder. To pozbędzie się jej grudek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij śmietanę z dużą prędkością miksera, aż będzie puszysta, jasna.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj ciasta kremem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj również wierzch i boki ciasta. Włóż ciasto na kilka godzin do lodówki, aby ustabilizować krem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj ciasto według własnych upodobań. Użyłem jagód i okruchów ciasta. Truskawki i granaty wyglądają pięknie. Możesz po prostu posypać wierzch miękiszem.

bardzo smaczne ciasto! Ciasta są miękkie, porowate, nie trzeba ich nawet impregnować. Krem jest gęsty, dobrze zachowuje swój kształt. Zwiększyłbym jego ilość, aby posmarować ciasto grubszą warstwą.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy