skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec okonia morskiego w folii? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jeśli ryba okonia morskiego jest zamrożona, należy ją wcześniej rozmrozić. Najlepiej zostawić go na dolnej półce lodówki, aby sam się rozmroził. Aby przyspieszyć rozmrażanie, nie używaj gorącej wody. Takie ekstremalne rozmrażanie negatywnie wpływa na smak gotowej ryby, czyniąc ją suchą.
Krok 2:
Delikatnie wypatrosz rybę, usuwając wszystkie wnętrzności. Nie możesz odciąć głowy. Cała ryba będzie wyglądać piękniej na stole w gotowej formie. Dobrze spłucz oczyszczoną rybę pod bieżącą wodą. Ryba ma bardzo ostre płetwy-uważaj!
Krok 3:
Spłucz trochę umytą rybę ręcznikami papierowymi, aby usunąć z niej nadmiar wilgoci. Wewnątrz ryby posyp trochę sokiem z cytryny. To zabije charakterystyczny i obsesyjny rybi zapach.
Krok 4:
Następnie posmaruj rybę wewnątrz i na zewnątrz oliwą z oliwek, solą i przyprawami. Jako przyprawę używam suszonego koperku. Ale możesz również użyć gotowego zestawu przypraw do ryb. Połóż posmarowaną rybę na arkuszu folii i przykryj ją plasterkami cytryny ze wszystkich stron. W razie potrzeby w rybie można wykonać nacięcia wzdłużne i włożyć do nich plasterki cytryny.
Krok 5:
Zawiń rybę w folię i umieść w naczyniu do pieczenia. Aby to zrobić, możesz użyć formy ceramicznej, szklanej lub metalowej. Umieść formę z rybą w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 6:
W tym czasie ryba będzie miała czas na pełne ugotowanie. Wyjmij go z folii i przenieś na przygotowany talerz. Tylko rób to bardzo ostrożnie, ponieważ ryba jest gorąca!
Krok 7:
Okoń morski to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Kości w nim jest bardzo mało, więc jedzenie to przyjemność. Podczas serwowania udekoruj plasterkami cytryny. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Okoń morski - 99 kcal/100g