pieczarki w piekarniku z majonezem i czosnkiem

pieczone w całości, bardzo smaczne, w pośpiechu! Szybki i prosty przepis na pyszną przekąskę powinien być dostępny dla każdej gospodyni domowej. Takie pieczarki w piekarniku z majonezem i czosnkiem doskonale komponują się z mięsem, rybami lub warzywami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 79 % 19 g
węglowodany 4 % 1 g
188 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pieczarki z majonezem i czosnkiem? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Wybierz świeże, jasne, bez uszkodzeń pieczarki. Mogą być małe lub średnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij świeże pieczarki wodą i dobrze spłucz z zanieczyszczeń i zanieczyszczeń. Następnie połóż je na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Ostrym nożem odetnij wszystkie stwardniałe części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ilość czosnku można zmienić według własnych upodobań. Obierz kilka ząbków czosnku i przepuść przez prasę do czosnku. Opłucz pietruszkę pod bieżącą wodą i strząśnij nadmiar wilgoci. Następnie zmiel go.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie weź przestronną, głęboką miskę i wymieszaj w niej majonez z posiekanym czosnkiem. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Jako przyprawę możesz wziąć trochę mielonego pieprzu i zestaw gotowych przypraw do grzybów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce z marynatą włóż przygotowane pieczarki i delikatnie (aby ich nie złamać) wymieszaj. Pieczarki powinny być pokryte marynatą ze wszystkich stron. Pozostaw je w tej formie na 30 minut do marynowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę i posmaruj spód odrobiną oleju roślinnego. Następnie ułóż wszystkie marynowane pieczarki. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 35 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe pieczarki z piekarnika. Taką pachnącą przekąskę można podać na stole bezpośrednio w formie lub przenieść na talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Miłej uczty!

pieczarki nie powinny być śliskie. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy