skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pierś z kurczaka w sosie śmietanowym w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem pierś z kurczaka na kości, ale gotowy filet też się sprawdzi. Smaczniejsze danie okaże się z schłodzonego mięsa. Jeśli został zamrożony, najpierw rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Weź śmietanę 20% tłuszczu, nadają się tylko do sosów.
Krok 2:
Uwolnij piersi kurczaka ze skóry i kości, nie wyrzucaj samej kości, ale Dodaj do bulionu podczas gotowania. Przetrzyj mięso solą i pieprzem.
Krok 3:
Zagotuj śmietanę na małym ogniu.
Krok 4:
Dodaj do nich pachnące zioła, u mnie to mieszanka "ziół prowansalskich". Możesz umieścić te przyprawy i przyprawy, które kochasz.
Krok 5:
Wrzuć tam trochę suszonego czosnku.
Krok 6:
Wymieszaj śmietanę z przyprawami, gotuj przez minutę i wyłącz ogrzewanie.
Krok 7:
Włóż filet z kurczaka do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym.
Krok 8:
Polej piersi sosem śmietanowym.
Krok 9:
Umieść formę z kurczakiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 20 minut.
Krok 10:
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. Po upływie 20 minut ostrożnie wyjmij formę i posyp naczynie startym serem.
Krok 11:
Wyślij piersi do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyjmij gotowe danie, ostudź trochę i podawaj.
Krok 12:
Wlej przystawkę do powstałego sosu. Smacznego!
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal / 100g