pierś z kurczaka w sosie śmietanowym w piekarniku

proste, szybkie, apetyczne, na obiad i na drugie! Pierś z kurczaka w kremowym sosie w piekarniku-przepis jest darem niebios dla zapracowanych gospodyń domowych. Zestaw produktów jest bardzo prosty, przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Wystarczy włożyć pierś do formy i polać sosem, a piekarnik zajmie się resztą.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 17 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 7 % 2 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pierś z kurczaka w sosie śmietanowym w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem pierś z kurczaka na kości, ale gotowy filet też się sprawdzi. Smaczniejsze danie okaże się z schłodzonego mięsa. Jeśli został zamrożony, najpierw rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Weź śmietanę 20% tłuszczu, nadają się tylko do sosów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uwolnij piersi kurczaka ze skóry i kości, nie wyrzucaj samej kości, ale Dodaj do bulionu podczas gotowania. Przetrzyj mięso solą i pieprzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj śmietanę na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do nich pachnące zioła, u mnie to mieszanka "ziół prowansalskich". Możesz umieścić te przyprawy i przyprawy, które kochasz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć tam trochę suszonego czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj śmietanę z przyprawami, gotuj przez minutę i wyłącz ogrzewanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż filet z kurczaka do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej piersi sosem śmietanowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść formę z kurczakiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. Po upływie 20 minut ostrożnie wyjmij formę i posyp naczynie startym serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij piersi do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyjmij gotowe danie, ostudź trochę i podawaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej przystawkę do powstałego sosu. Smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal / 100g

Podobne przepisy