Prosta bułka biszkoptowa z dżemem w piekarniku

przygotuj prostą, szybką bułkę biszkoptową z dżemem. Zawsze miło jest mieć przepis na szybkie i smaczne wypieki. Możesz upiec taką bułkę biszkoptową w ciągu kilku minut, więc niespodziewani goście nie zaskoczą cię. Możesz podać taką bułkę nie tylko do herbaty, ale także do wina deserowego. Poczęstuj się!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 78 % 43 g
213 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bułkę z dżemem? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć zimne jajka z lodówki, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, aby nasycić ją tlenem, a następnie wypieki będą bujne i przewiewne. Weź dowolny dżem. Wybrałam morelową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Ani kropla żółtka nie powinna dostać się do białek, w przeciwnym razie nie pękną. Ubij żółtka w osobnym pojemniku z cukrem lub substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej przed zwiększeniem objętości. Kontynuując ubijanie, dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Ubijaj jeszcze przez kilka minut, aby masa była gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak prawidłowo ubić białka? Do ubijania weź szklany, emaliowany, ceramiczny pojemnik, ale nie aluminiowy, w przeciwnym razie białko zmieni kolor na szary. Ubij schłodzone białka mikserem na najniższej prędkości. do stabilnych szczytów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie mieszając powolnymi ruchami, wprowadź białka do żółtek. Delikatnie wymieszaj. Wyłóż blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia dobrym papierem do pieczenia (wybierz zaufanego producenta), wlej przygotowane ciasto i równomiernie rozprowadź szpatułką na dnie naczynia. Umieść blachę do pieczenia z ciastem wcześniej (10-15 minut przed gotowaniem) rozgrzany do 180 stopni piekarnik na 15-20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak sprawdzić gotowość ciasta? Gdy się zrumieni, przebij go drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli wyjdzie suchy, wypieki można wyjąć z piekarnika. Ostrożnie odwróć gotowy biszkopt na czysty ręcznik.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Równomiernie szybko rozprowadź przygotowany dżem na całym biszkopcie, cofając się wokół krawędzi około 2 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą ręcznika mocno zwiń biszkopt z dżemem w rolkę. Pokrój bułkę po całkowitym ostygnięciu. Przed podaniem przysmak można posypać cukrem pudrem, płatkami kokosowymi, posypką cukierniczą lub płatkami migdałów.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jajka na ciasto biszkoptowe nie mogą być ubijane zbyt długo, ponieważ podczas długiego ubijania pęcherzyki powietrza opuszczają białko, co podnosi ciasto biszkoptowe podczas pieczenia. Powierzchnia jajek odpowiednio ubitych cukrem (przed dodaniem mąki) powinna być bujna, lekko żółtawa, z wieloma pęcherzykami powietrza. Jeśli masa okaże się biała i gęsta, taki biszkopt albo wzrośnie słabo, albo w ogóle się nie podniesie. A proszek do pieczenia w tym przypadku również nie uratuje sytuacji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g

Podobne przepisy