skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Whoopi Pai? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Wcześniej wyjmij olej z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Powinien stać się miękki i giętki.
Krok 2:
Przesiej mąkę, kakao w proszku, sodę i proszek do pieczenia przez sito. Wymieszaj masę.
Krok 3:
Wyślij zmiękczone masło do głębokiego pojemnika. Dodaj cukier i szczyptę soli. Ubij wszystko mikserem.
Krok 4:
Ubij jedno jajko na raz, nadal ubijając masę mikserem.
Krok 5:
Stopniowo wlewaj mleko i kontynuuj ubijanie.
Krok 6:
Partiami zacznij wsypywać mąkę kakaową do mieszanki masła. Mieszaj szpatułką lub łyżką, aż będzie gładka. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej, więc skup się na konsystencji ciasta.
Krok 7:
Wlej gorącą wodę i ponownie mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Tak wygląda gotowe ciasto.
Krok 9:
Do dekoracji ciasta potrzebujemy kilku ciast Whoopi Pai. Aby to zrobić, wyślij niewielką ilość ciasta do torby do gotowania. Zrób 6 okrągłych półfabrykatów o średnicy 4-5 cm, wyślij blachę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180-200 stopni przez około 10 minut.
Krok 10:
Sprawdź gotowość do pieczenia drewnianą wykałaczką.
Krok 11:
Podziel resztę ciasta na trzy równe części. Przykryj spód formy (22 cm) pergaminem. Rozłóż jedną część ciasta, spłaszcz i wyślij do gorącego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 12:
Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem. Podobnie upiecz pozostałe dwie części ciasta. Całkowicie ostudź ciasta, w razie potrzeby odetnij wierzchołki, aby powierzchnia była równa. Uważaj, ciasta są bardzo delikatne i mogą się kruszyć, jeśli nie będą działać ostrożnie.
Krok 13:
Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do kremu.
Krok 14:
Wlej schłodzoną śmietanę do głębokiego pojemnika, dodaj cukier (w razie potrzeby dodaj również 1 łyżeczkę cukru waniliowego) i ubij, aż pojawią się szczyty (do momentu, gdy na powierzchni bitej śmietany pozostaną ślady trzepaczki).
Krok 15:
Dodaj śmietanę i wymieszaj wszystko silikonową szpatułką lub łyżką.
Krok 16:
Zrób impregnat z wody i cukru. Połóż pierwsze ciasto na płaskiej powierzchni, nasącz słodkim syropem. Wyślij krem do torby do gotowania z dyszą. Nałóż część kremu w kółko, jak na zdjęciu.
Krok 17:
Następnie rozprowadź krem na powierzchni ciasta w formie spirali.
Krok 18:
Połóż drugie ciasto na wierzchu, namocz je w syropie i podobnie posmaruj kremem. Zrób to samo z ostatnim ciastem. Wyrównaj krem na powierzchni. Wyślij ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny (możesz na noc).
Krok 19:
Podczas montażu ciasta można użyć torby do gotowania bez dyszy, uzyskuje się nie mniej spektakularny wynik. Górne ciasto nie może być smarowane kremem, ale natychmiast polać polewą czekoladową.
Krok 20:
Zrób ciasta Whoopi Pai, w tym celu połącz dwa (wcześniej upieczone) kółka za pomocą kremu. Wyślij do lodówki.
Krok 21:
Przygotuj lukier do ciasta. Aby to zrobić, rozpuść plasterki czekolady i masło w łaźni wodnej. Mieszaj do jednej masy.
Krok 22:
Wlej gorącą śmietanę (można ją podgrzać w kuchence mikrofalowej). Wyjmij z pieca i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz glazurę.
Krok 23:
Schłodzić lukier do temperatury pokojowej, nałożyć na wierzch ciasta i wygładzić.
Krok 24:
Ciasteczka Whoopi Pai pokrój na dwie części w dowolnej kolejności.
Krok 25:
Udekoruj połówki ciasta ciastem, aż lukier się zestali.
Krok 26:
W razie potrzeby udekoruj również kawałkami czekolady i innymi słodyczami.
Krok 27:
Gotowe! Można podawać!
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g