skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mintaja z warzywami w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli ryba jest zamrożona, rozmroź ją w temperaturze pokojowej, a jeszcze lepiej pozostaw na noc w lodówce. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć dowolnego sosu pomidorowego.
Krok 2:
Zetrzyj wstępnie obrane i umyte marchewki na grubej tarce. Możesz użyć tarki do koreańskiej marchwi.
Krok 3:
Obierz cebulę, umyj. Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 4:
Blanszuj fasolkę szparagową we wrzącej wodzie przez 5 minut. Spuść wodę. Jeśli fasola jest zamrożona, nie trzeba jej rozmrażać przed blanszowaniem.
Krok 5:
Umyj paprykę, obierz nasiona i łodygę. Pokrój paprykę w paski.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż przygotowaną cebulę i marchewkę na umiarkowanym ogniu, aż do połowy ugotowana, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7:
Umieść fasolkę szparagową i paprykę na patelni, wymieszaj.
Krok 8:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą, dodać do warzyw na patelni. Trochę soli, dodaj bazylię i pachnące zioła, dobrze wymieszaj. Przyprawy i przyprawy można przyjmować zgodnie z własnym gustem i preferencjami.
Krok 9:
Gotuj warzywa na małym ogniu przez 2 minuty.
Krok 10:
Dokładnie umyj rybę. Odetnij płetwy i ogon nożyczkami, Usuń czarny film wewnątrz brzucha. Osusz rybę ręcznikami papierowymi. Pokrój mintaja na kawałki o pożądanej wielkości, sól, wymieszaj.
Krok 11:
Umieść rybę w naczyniu do pieczenia. Na rybę równomiernie rozprowadź mieszankę warzywną. Dodaj liście laurowe do warzyw.
Krok 12:
Piecz mintaja z warzywami w rozgrzanym piekarniku 180C przez 25 minut do miękkości. Czas gotowania może różnić się od wskazanego, ponieważ zależy od indywidualnych cech piekarnika. Należy to wziąć pod uwagę.
Krok 13:
Podawaj mintaja z warzywami z dowolnym dodatkiem lub jako samodzielne danie. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
każda forma żaroodporna nadaje się do tego przepisu: metalowa, ceramiczna lub szklana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal / 100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal / 100g