mintaj pieczony z warzywami w piekarniku

bardzo ładne, bardzo smaczne, szybkie i proste, na obiad! Mintaj pieczony z warzywami w piekarniku okazuje się tak jasny, że nie wstydzi się podawać na świątecznym stole. Ryba jest soczysta, pełna smaków i soków warzywnych. Ponadto przygotowanie jest proste, nawet początkujący w gotowaniu poradzi sobie za pierwszym razem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 22 % 4 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mintaja z warzywami w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli ryba jest zamrożona, rozmroź ją w temperaturze pokojowej, a jeszcze lepiej pozostaw na noc w lodówce. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć dowolnego sosu pomidorowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj wstępnie obrane i umyte marchewki na grubej tarce. Możesz użyć tarki do koreańskiej marchwi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, umyj. Pokrój cebulę w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Blanszuj fasolkę szparagową we wrzącej wodzie przez 5 minut. Spuść wodę. Jeśli fasola jest zamrożona, nie trzeba jej rozmrażać przed blanszowaniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, obierz nasiona i łodygę. Pokrój paprykę w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż przygotowaną cebulę i marchewkę na umiarkowanym ogniu, aż do połowy ugotowana, od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść fasolkę szparagową i paprykę na patelni, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą, dodać do warzyw na patelni. Trochę soli, dodaj bazylię i pachnące zioła, dobrze wymieszaj. Przyprawy i przyprawy można przyjmować zgodnie z własnym gustem i preferencjami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj warzywa na małym ogniu przez 2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie umyj rybę. Odetnij płetwy i ogon nożyczkami, Usuń czarny film wewnątrz brzucha. Osusz rybę ręcznikami papierowymi. Pokrój mintaja na kawałki o pożądanej wielkości, sól, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść rybę w naczyniu do pieczenia. Na rybę równomiernie rozprowadź mieszankę warzywną. Dodaj liście laurowe do warzyw.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz mintaja z warzywami w rozgrzanym piekarniku 180C przez 25 minut do miękkości. Czas gotowania może różnić się od wskazanego, ponieważ zależy od indywidualnych cech piekarnika. Należy to wziąć pod uwagę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj mintaja z warzywami z dowolnym dodatkiem lub jako samodzielne danie. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

każda forma żaroodporna nadaje się do tego przepisu: metalowa, ceramiczna lub szklana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal / 100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal / 100g

Podobne przepisy