skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka z ziemniakami w folii w piekarniku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć miąższu wyciętego z uda lub nóg, a także piersi z indyka. Adjika weź domowy lub zakupiony. Zamiast porów dopuszczalne jest stosowanie zwykłej cebuli, ale z porami gotowe ziemniaki są bardziej miękkie w smaku i delikatniejsze.
Krok 2:
Opłucz pierś kurczaka i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój filety na małe kawałki.
Krok 3:
Dodaj sos sojowy, adjika i ulubione suche przyprawy. Użyłam przyprawy do kurczaka i szczypty mielonej papryki. Sól na tym etapie nie jest konieczna, sos sojowy i adjika wystarczą, aby mięso stało się słone. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki na godzinę. Czasami zostawiam na 15-20 minut, a pierś jest również bardzo smaczna.
Krok 4:
Obierz ziemniaki, opłucz w czystej wodzie i osusz. Pokrój ziemniaki w kliny.
Krok 5:
Pokrój pory w cienkie pierścienie lub półpierścienie, wyślij je do ziemniaków. Dodaj drobno posiekany lub przepuszczony przez prasę czosnek, sól do smaku i mieszankę mielonej papryki. Wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Przykryj naczynie do pieczenia folią, aby krawędzie lekko wystawały (jak na zdjęciu).
Krok 7:
Ułóż ziemniaki równą warstwą.
Krok 8:
Ułóż marynowane kawałki kurczaka na wierzchu.
Krok 9:
Weź drugi arkusz folii, przykryj nim ziemniaki mięsem.
Krok 10:
Ściśnij mocno ze wszystkich stron. Wyślij formę do piekarnika i piecz przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 11:
Następnie usuń górny arkusz folii i ponownie wyślij ziemniaki z mięsem do piekarnika. Pozostaw do zrumienienia kawałków mięsa. Zwykle wystarczy 10-15 minut.
Krok 12:
Udekoruj gotowe danie ziołami i podawaj, aż ostygnie.
smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g