skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować przepis " karp pieczony w piekarniku & quot; weź świeżego karpia - im świeższa ryba, tym smaczniejszy, mrożony karp całkowicie traci na smaku. dodaj cebulę, cytrynę, tymianek, aby odeprzeć zapach błota związany z rybami rzecznymi, sól, czarny świeżo zmielony pieprz w razie potrzeby i trochę oleju słonecznikowego do smarowania ryb i folii.
Krok 2:
Oczyść karpia z łusek - jest bardzo duży, w zależności od wielkości ryby może osiągnąć do 5 groszy. Wytnij brzuch i wypatrosz, będziesz miał szczęście, jeśli natkniesz się na okaz z kawiorem - wtedy otrzymasz również pyszne kotlety z kawioru. Jeśli zamierzasz gotować z głową - usuń skrzela. Dobrze opłucz rybę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3:
Pokrój cebulę na pół pierścienia.
Krok 4:
Wytnij kilka plasterków cytryny - do polewania sokiem i nadziewania.
Krok 5:
Dobrze natrzyj rybę solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
Krok 6:
Włóż do brzucha przygotowaną cebulę, plasterki cytryny, gałązki świeżego lub suszonego tymianku.
Krok 7:
Posmaruj rybę olejem roślinnym i połóż na dużym arkuszu folii.
Krok 8:
Owinąć nadziewanego aromatycznymi dodatkami karpia folią i włożyć do piekarnika na około 50 minut, ustawiając temperaturę na 180 stopni.
Krok 9:
Po określonym czasie ostrożnie rozłóż folię szczypcami, otwórz rybę - jest już gotowa, po prostu możesz ją lekko zrumienić.
Krok 10:
Posmaruj powierzchnię karpia cienką warstwą majonezu i otwórz pod grillem przez 8-10 minut.
Krok 11:
Karp pieczony w piekarniku jest gotowy! Podawaj z dodatkami lub po prostu, jeshtje, polewając sokiem z cytryny. Smacznego!
karp pieczony w piekarniku to pyszne danie, zwłaszcza jeśli masz przyzwoitą kopię-o wadze od kilograma. Karp należy do gatunku karpiowatych, a małe karpie mają wiele nasion i zwykle nie są cenione przez rybaków. Honorowo karpie od 3 kg i więcej-taka ryba jest wpuszczana na kotlety, a nawet na pierogi. Zaskakujące jest to, że absolutnie nie pachną rybami i nie można ich odróżnić od mięsa, jeśli dodasz trochę tłustej wieprzowiny lub smalcu dla soczystości. cóż, najbardziej ceniony jest duży suszony i wędzony karp-tłusty, lśniący, drżący łzami w słońcu... Ech, moje dzieciństwo jest nieocenione, kiedy ta ryba była zwinięta-dorastałem nad brzegiem dużego jeziora handlowego,gdzie główną ofiarą był karp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sazan azowski - 121 kcal/100g
- Karp kaspijski - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal / 100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g