karp pieczony w piekarniku

karp pieczony w piekarniku to przysmak dla smakoszy. Karp pieczony w piekarniku jest bardzo smaczny, takie danie można podać na świątecznym stole, pięknie udekorowanym. Karp ma dość soczysty, smaczny miąższ, który można podkreślić dodatkowym dodatkiem kwaśnej śmietany, zacienić przyprawami-okazuje się, że jest to po prostu objadanie się. Podawaj pieczonego karpia z ziemniakami-smażonymi lub pieczonymi obok siebie na blasze do pieczenia, puree, kruchym ryżem.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 74 % 17 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
126 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować przepis " karp pieczony w piekarniku & quot; weź świeżego karpia - im świeższa ryba, tym smaczniejszy, mrożony karp całkowicie traci na smaku. dodaj cebulę, cytrynę, tymianek, aby odeprzeć zapach błota związany z rybami rzecznymi, sól, czarny świeżo zmielony pieprz w razie potrzeby i trochę oleju słonecznikowego do smarowania ryb i folii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść karpia z łusek - jest bardzo duży, w zależności od wielkości ryby może osiągnąć do 5 groszy. Wytnij brzuch i wypatrosz, będziesz miał szczęście, jeśli natkniesz się na okaz z kawiorem - wtedy otrzymasz również pyszne kotlety z kawioru. Jeśli zamierzasz gotować z głową - usuń skrzela. Dobrze opłucz rybę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę na pół pierścienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytnij kilka plasterków cytryny - do polewania sokiem i nadziewania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze natrzyj rybę solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do brzucha przygotowaną cebulę, plasterki cytryny, gałązki świeżego lub suszonego tymianku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj rybę olejem roślinnym i połóż na dużym arkuszu folii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owinąć nadziewanego aromatycznymi dodatkami karpia folią i włożyć do piekarnika na około 50 minut, ustawiając temperaturę na 180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po określonym czasie ostrożnie rozłóż folię szczypcami, otwórz rybę - jest już gotowa, po prostu możesz ją lekko zrumienić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj powierzchnię karpia cienką warstwą majonezu i otwórz pod grillem przez 8-10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Karp pieczony w piekarniku jest gotowy! Podawaj z dodatkami lub po prostu, jeshtje, polewając sokiem z cytryny. Smacznego!

karp pieczony w piekarniku to pyszne danie, zwłaszcza jeśli masz przyzwoitą kopię-o wadze od kilograma. Karp należy do gatunku karpiowatych, a małe karpie mają wiele nasion i zwykle nie są cenione przez rybaków. Honorowo karpie od 3 kg i więcej-taka ryba jest wpuszczana na kotlety, a nawet na pierogi. Zaskakujące jest to, że absolutnie nie pachną rybami i nie można ich odróżnić od mięsa, jeśli dodasz trochę tłustej wieprzowiny lub smalcu dla soczystości. cóż, najbardziej ceniony jest duży suszony i wędzony karp-tłusty, lśniący, drżący łzami w słońcu... Ech, moje dzieciństwo jest nieocenione, kiedy ta ryba była zwinięta-dorastałem nad brzegiem dużego jeziora handlowego,gdzie główną ofiarą był karp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sazan azowski - 121   kcal/100g
  • Karp kaspijski - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal / 100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy