babeczki z rodzynkami w silikonowych foremkach w piekarniku

delikatne, pachnące, najprostsze i najsmaczniejsze! Babeczki z rodzynkami w foremkach w piekarniku pokochałam za to, że nie wymagają dużo czasu i kłopotów. Wilgotny, o przyjemnym aromacie miękisz i słodkie rodzynki to świetne połączenie! Z pachnącą herbatą, cierpką kawą lub mlekiem jest bardzo smaczny. Spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 69 % 42 g
311 kcal
IG: 2 / 28 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec babeczki z rodzynkami w foremkach na kefirze? Odmierz potrzebne składniki. Przygotuj wcześniej kefir i jajka, aby ogrzały się w temperaturze pokojowej. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości. Umyj rodzynki. Jeśli jest suchy, namocz go przez 15 minut wodą, aby go namoczyć. Dobrze wysusz rodzynki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do wygodnego szerokiego pojemnika. W wyniku przesiewania mąka jest nasycona tlenem, dzięki czemu wypieki będą dobrze rosły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło na kuchence na małym ogniu, nie pozwalając mu się zagotować. Pozwól olejowi nieco ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W odpowiedniej wielkości misce ubij jajka, aż będą gładkie. Jak ubić jajka? Ten przepis nie wymaga specjalnego blasku podczas ubijania, więc wystarczy użyć zwykłej trzepaczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier i cukier waniliowy do mieszanki jajecznej, ubij trzepaczką, aż cukier się częściowo rozpuści. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej nie zimny kefir, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj stopione niepalne masło, dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj ciasto, aż grudki mąki całkowicie znikną. Ciasto jest gęste, lepkie, jednorodne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj rodzynki i skórkę z cytryny do ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby dodatki były równomiernie rozłożone w całej objętości ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść ciasto w porcjowanych foremkach do muffinek. Napełnij kokilki ciastem do 3/4 wysokości, ponieważ podczas pieczenia babeczki lekko urosną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku 180C przez 25 minut, aż się zarumienią. Czas pieczenia może się różnić w zależności od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Jeśli szpikulec wyjdzie suchy ze środka ciasta, oznacza to, że pieczenie jest gotowe. Pozwól mu trochę ostygnąć i wyjmij z kokilek.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Angielskie babeczki z rodzynkami na kefirze są gotowe. W razie potrzeby można je posypać przed podaniem cukrem pudrem. Smacznego!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy