skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec babeczki z rodzynkami w foremkach na kefirze? Odmierz potrzebne składniki. Przygotuj wcześniej kefir i jajka, aby ogrzały się w temperaturze pokojowej. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości. Umyj rodzynki. Jeśli jest suchy, namocz go przez 15 minut wodą, aby go namoczyć. Dobrze wysusz rodzynki.
Krok 2:
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do wygodnego szerokiego pojemnika. W wyniku przesiewania mąka jest nasycona tlenem, dzięki czemu wypieki będą dobrze rosły.
Krok 3:
Rozpuść masło na kuchence na małym ogniu, nie pozwalając mu się zagotować. Pozwól olejowi nieco ostygnąć.
Krok 4:
W odpowiedniej wielkości misce ubij jajka, aż będą gładkie. Jak ubić jajka? Ten przepis nie wymaga specjalnego blasku podczas ubijania, więc wystarczy użyć zwykłej trzepaczki.
Krok 5:
Dodaj cukier i cukier waniliowy do mieszanki jajecznej, ubij trzepaczką, aż cukier się częściowo rozpuści. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią.
Krok 6:
Wlej nie zimny kefir, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj stopione niepalne masło, dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 8:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 9:
Mieszaj ciasto, aż grudki mąki całkowicie znikną. Ciasto jest gęste, lepkie, jednorodne.
Krok 10:
Dodaj rodzynki i skórkę z cytryny do ciasta.
Krok 11:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aby dodatki były równomiernie rozłożone w całej objętości ciasta.
Krok 12:
Umieść ciasto w porcjowanych foremkach do muffinek. Napełnij kokilki ciastem do 3/4 wysokości, ponieważ podczas pieczenia babeczki lekko urosną.
Krok 13:
Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku 180C przez 25 minut, aż się zarumienią. Czas pieczenia może się różnić w zależności od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Jeśli szpikulec wyjdzie suchy ze środka ciasta, oznacza to, że pieczenie jest gotowe. Pozwól mu trochę ostygnąć i wyjmij z kokilek.
Krok 14:
Angielskie babeczki z rodzynkami na kefirze są gotowe. W razie potrzeby można je posypać przed podaniem cukrem pudrem. Smacznego!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g