Proste ciasto kruche z czarną porzeczką w piekarniku

bardzo smaczne, bardzo proste i łatwe, święto każdego dnia! Kruche ciasto z czarną porzeczką w piekarniku wydaje się proste, ale wygląda bardzo imponująco. Do nadzienia możesz użyć dowolnych świeżych lub mrożonych jagód, owoców, a także dżemu, dżemu, dżemu. Ciasto jest niesamowicie pyszne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 79 % 52 g
315 kcal
IG: 13 / 2 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste ciasto kruche z nadzieniem z czarnej porzeczki? Najpierw przygotuj ciasto. odmierz dla niego produkty. Masło wstępnie dobrze schłodzić. Jeśli nie masz na to czasu, pokrój go w kostkę i wyślij do zamrażarki na 15 minut — to wystarczy. Przepis jest przeznaczony do formy o średnicy 20 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę i przesiej do niej mąkę, a następnie proszek do pieczenia. Wymieszaj żywność, aby równomiernie rozprowadzić proszek do pieczenia. Dodaj cukier. Do ciasta zawsze wkładam szczyptę soli, nawet jeśli nie ma jej w przepisie-to wzbogaca smak. Jeszcze raz wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij masło z lodówki, pokrój w kostkę i włóż do mąki. Posiekaj masło mąką nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A następnie zmiel dłońmi, aż stanie się drobnym okruchem. Staraj się zminimalizować kontakt dłoni i ciasta, aby ciepło nie stopiło oleju. Gdy tylko zacznie się tworzyć okruchy podobne do piasku kinetycznego, natychmiast przestań ugniatać. Masło pozostanie zimne w kapsułkach z mąki i stopi się tylko w piekarniku. Dzięki temu ciasto będzie chrupiące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Łyżką wlej lodowatą wodę do okruchów masła i mąki, zbierając ciasto w kulkę. Podziel go na dwie części. Natychmiast włóż jedną do lodówki — z niej zrobimy górną dekorację.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drugą część rozwałkuj w okrąg o średnicy około 23 cm aby ciasto nie kleiło się podczas wałkowania, posyp je mąką i powierzchnią roboczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie za pomocą wałka do ciasta przenieś ciasto do formy. Nie ma potrzeby smarowania formy, ciasto kruche nie przykleja się. Palcami uformuj boki o wysokości około 3 cm, nakłuj podstawę widelcem, aby nie puchła podczas pieczenia. I włóż do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Porzeczki można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone. Mam zamrożony, wcześniej go rozmroziłem i spuściłem uwolniony sok. Jeśli jagoda jest świeża, wystarczy ją umyć i wysuszyć. zamiast skrobi kukurydzianej możesz wziąć ziemniaki, nieznacznie zmniejszając ilość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj jagody w powyższy sposób.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukier i skrobię do jagód, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij ciasto z lodówki na wierzch. Ciasto pokroić w paski o szerokości ~2 cm. odłóż resztki ciasta, przydadzą się.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij formę z podstawą. Połóż na nim nadzienie, delikatnie rozprowadź.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż paski na cieście w kratkę. Odetnij końce pasków i resztki ciasta warkoczem i udekoruj brzegi ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut na złoty kolor. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Wyjmij gotowe ciasto i ostudź. Zimne ciasto smakuje lepiej i lepiej się kroi.

czarna porzeczka to najtańsza jagoda w środkowym pasie. Rośnie w każdym ogrodzie, jest zbierany i zamrażany na zimę. Ciasta porzeczkowe są bardzo aromatyczne, smaczne i łatwe do przygotowania.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy