skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste ciasto kruche z nadzieniem z czarnej porzeczki? Najpierw przygotuj ciasto. odmierz dla niego produkty. Masło wstępnie dobrze schłodzić. Jeśli nie masz na to czasu, pokrój go w kostkę i wyślij do zamrażarki na 15 minut — to wystarczy. Przepis jest przeznaczony do formy o średnicy 20 cm.
Krok 2:
Weź miskę i przesiej do niej mąkę, a następnie proszek do pieczenia. Wymieszaj żywność, aby równomiernie rozprowadzić proszek do pieczenia. Dodaj cukier. Do ciasta zawsze wkładam szczyptę soli, nawet jeśli nie ma jej w przepisie-to wzbogaca smak. Jeszcze raz wymieszaj.
Krok 3:
Wyjmij masło z lodówki, pokrój w kostkę i włóż do mąki. Posiekaj masło mąką nożem.
Krok 4:
A następnie zmiel dłońmi, aż stanie się drobnym okruchem. Staraj się zminimalizować kontakt dłoni i ciasta, aby ciepło nie stopiło oleju. Gdy tylko zacznie się tworzyć okruchy podobne do piasku kinetycznego, natychmiast przestań ugniatać. Masło pozostanie zimne w kapsułkach z mąki i stopi się tylko w piekarniku. Dzięki temu ciasto będzie chrupiące.
Krok 5:
Łyżką wlej lodowatą wodę do okruchów masła i mąki, zbierając ciasto w kulkę. Podziel go na dwie części. Natychmiast włóż jedną do lodówki — z niej zrobimy górną dekorację.
Krok 6:
Drugą część rozwałkuj w okrąg o średnicy około 23 cm aby ciasto nie kleiło się podczas wałkowania, posyp je mąką i powierzchnią roboczą.
Krok 7:
Ostrożnie za pomocą wałka do ciasta przenieś ciasto do formy. Nie ma potrzeby smarowania formy, ciasto kruche nie przykleja się. Palcami uformuj boki o wysokości około 3 cm, nakłuj podstawę widelcem, aby nie puchła podczas pieczenia. I włóż do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Krok 8:
Przygotuj produkty do nadzienia. Porzeczki można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone. Mam zamrożony, wcześniej go rozmroziłem i spuściłem uwolniony sok. Jeśli jagoda jest świeża, wystarczy ją umyć i wysuszyć. zamiast skrobi kukurydzianej możesz wziąć ziemniaki, nieznacznie zmniejszając ilość.
Krok 9:
Przygotuj jagody w powyższy sposób.
Krok 10:
Dodaj cukier i skrobię do jagód, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 11:
Wyjmij ciasto z lodówki na wierzch. Ciasto pokroić w paski o szerokości ~2 cm. odłóż resztki ciasta, przydadzą się.
Krok 12:
Wyjmij formę z podstawą. Połóż na nim nadzienie, delikatnie rozprowadź.
Krok 13:
Ułóż paski na cieście w kratkę. Odetnij końce pasków i resztki ciasta warkoczem i udekoruj brzegi ciasta.
Krok 14:
Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut na złoty kolor. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Wyjmij gotowe ciasto i ostudź. Zimne ciasto smakuje lepiej i lepiej się kroi.
czarna porzeczka to najtańsza jagoda w środkowym pasie. Rośnie w każdym ogrodzie, jest zbierany i zamrażany na zimę. Ciasta porzeczkowe są bardzo aromatyczne, smaczne i łatwe do przygotowania.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g