stek z indyka w piekarniku

pyszne, soczyste, apetyczne, ze skórką, na wakacje! Stek z indyka w piekarniku można ugotować na świątecznym stole. Okazuje się delikatny, miękki, rumiany dzięki dodaniu tajnego składnika. Dodaj do naczynia do pieczenia...
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 15 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 24 % 6 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec stek z indyka w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Filety z indyka opłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój na trzy porcje steków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce połącz sos sojowy, oliwę z oliwek, sól i przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć inny olej roślinny. Pamiętaj, że sos sojowy jest słony, więc uważaj na dodanie soli-nie przesadzaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj steki powstałą marynatą ze wszystkich stron. Pozostaw do marynowania na 30-50 minut. Po marynowaniu zetrzyj z nich nadmiar płynu, w przeciwnym razie podczas smażenia nie będzie na nich skorupy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj naczynie do pieczenia, w którym włożysz mięso do piekarnika. Nasmaruj przygotowaną formę olejem i włóż do niej drobno posiekaną cebulę. To będzie poduszka cebulowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i smaż steki na gorącej patelni przez kilka minut z każdej strony. Przy tak szybkim pieczeniu mięso natychmiast pokrywa się skórką i niejako uszczelnia wszystkie soki w środku. Dzięki temu gotowe danie będzie soczyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż smażone steki w naczyniu do pieczenia bezpośrednio na cebuli i włóż wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe steki podawaj na gorąco. Smacznego!

aby ugotować stek, nie musisz bić mięsa, więc będzie to kotlet, a soki wyjdą podczas bicia. I konieczne jest cięcie mięsa nie wzdłuż włókien, ale w poprzek, o grubości co najmniej 1,5 cm, dzięki czemu będzie się szybciej i bardziej równomiernie smażyć.
do marynowania steku można również użyć śmietany, musztardy, soku z cytryny, majonezu. Ostateczny smak potrawy będzie zależeć od składu marynaty.
możesz podawać takie steki zarówno na swobodnym stole, jak i na świąteczną ucztę jako gorące danie. I możesz uzupełnić dowolnym dodatkiem, na przykład pieczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem lub świeżymi warzywami.
kilka minut przed gotowaniem steki można posypać startym serem.

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy