warzywa w dyni pieczone w piekarniku

zdrowe, dietetyczne, oryginalne danie bezmięsne! Warzywa pieczone w dyni w piekarniku to jeden z najprostszych sposobów gotowania warzyw gotowanych na parze. Nie potrzebujesz nawet naczyń-dynia będzie pełnić jego funkcję. Gulasz warzywny można podawać jako danie główne lub jako dodatek.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 80 % 8 g
36 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec warzywa w dyni w piekarniku? Przygotuj składniki. Możesz użyć dowolnej odmiany dyni, lepiej wziąć mały owoc. Możesz zmienić zestaw warzyw według własnego gustu i dostępności, prawie każde warzywo łączy się z dynią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj dynię, odetnij jej górę, wyjmij wnętrze z nasionami łyżką. Ostrym nożem odetnij część miazgi ze ścian, po prostu nie przesadzaj, aby ich nie przebić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Miąższ odcięty od boków dyni pokrój w małe kostki. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić również w kostkę, ale powinny być nieco mniejsze niż kostki dyni, ponieważ dynia gotuje się szybciej niż ziemniaki i po długim pieczeniu może zamienić się w puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby możesz dodać paprykę i pomidory, nadadzą potrawie specjalny smak i aromat. Dodałem kawałek drobno posiekanej białej kapusty. Możesz użyć dowolnej innej kapusty, takiej jak brokuły lub kolorowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowane warzywa włóż do głębokiej miski. Aby danie nie było mdłe i nie nudne w smaku, użyj różnych przypraw. Czosnek nada potrawie ostrość, obierz kilka goździków i drobno posiekaj. Użyłem tylko soli i czarnego pieprzu jako przypraw, ale możesz dodać kolendrę, paprykę, curry i inne. Wlej olej roślinny. Wrzuć warzywa z dodatkiem przypraw i oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij dynię gotowanymi warzywami, ułóż je na samej górze, ponieważ podczas pieczenia warzywa znacznie się uspokoją. Wlej wodę, aby znajdowała się tuż poniżej poziomu warzyw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij dynię wyciętą pokrywką i umieść ją na blasze do pieczenia z odrobiną wody na dnie. Wyślij dynię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij dynię z warzywami i podawaj bezpośrednio na stole, krojąc na porcje. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy