skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec warzywa w dyni w piekarniku? Przygotuj składniki. Możesz użyć dowolnej odmiany dyni, lepiej wziąć mały owoc. Możesz zmienić zestaw warzyw według własnego gustu i dostępności, prawie każde warzywo łączy się z dynią.
Krok 2:
Umyj dynię, odetnij jej górę, wyjmij wnętrze z nasionami łyżką. Ostrym nożem odetnij część miazgi ze ścian, po prostu nie przesadzaj, aby ich nie przebić.
Krok 3:
Miąższ odcięty od boków dyni pokrój w małe kostki. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić również w kostkę, ale powinny być nieco mniejsze niż kostki dyni, ponieważ dynia gotuje się szybciej niż ziemniaki i po długim pieczeniu może zamienić się w puree.
Krok 4:
Marchewki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój na małe kawałki.
Krok 6:
W razie potrzeby możesz dodać paprykę i pomidory, nadadzą potrawie specjalny smak i aromat. Dodałem kawałek drobno posiekanej białej kapusty. Możesz użyć dowolnej innej kapusty, takiej jak brokuły lub kolorowe.
Krok 7:
Ugotowane warzywa włóż do głębokiej miski. Aby danie nie było mdłe i nie nudne w smaku, użyj różnych przypraw. Czosnek nada potrawie ostrość, obierz kilka goździków i drobno posiekaj. Użyłem tylko soli i czarnego pieprzu jako przypraw, ale możesz dodać kolendrę, paprykę, curry i inne. Wlej olej roślinny. Wrzuć warzywa z dodatkiem przypraw i oleju.
Krok 8:
Napełnij dynię gotowanymi warzywami, ułóż je na samej górze, ponieważ podczas pieczenia warzywa znacznie się uspokoją. Wlej wodę, aby znajdowała się tuż poniżej poziomu warzyw.
Krok 9:
Zamknij dynię wyciętą pokrywką i umieść ją na blasze do pieczenia z odrobiną wody na dnie. Wyślij dynię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Krok 10:
Wyjmij dynię z warzywami i podawaj bezpośrednio na stole, krojąc na porcje. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g