słodki słodki ziemniak pieczony w piekarniku z serem

pikantne słodko-pikantne danie z pochrzynu. Chcesz czegoś niezwykłego, użytecznego i nowego? Spróbuj upiec słodkie ziemniaki w piekarniku! Plastry pachnących ziemniaków mają słodki smak, spodobają się miłośnikom niezwykłych potraw i tym, którzy nie boją się eksperymentować.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 63 % 24 g
167 kcal
IG: 46 / 54 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania słodkich ziemniaków. W przepisie użyłam zakupionego drobno startego parmezanu i ziół prowansalskich z zamrażarki. Bardzo dokładnie umyj słodkie ziemniaki szczotką lub gąbką, aby usunąć cały brud, ponieważ nie będziemy obierać Skórki, upieczemy ją razem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Osusz słodkie ziemniaki serwetkami papierowymi i pokrój w długie, ale niezbyt grube kostki. Sama bulwa jest bardzo gęsta, więc lepiej jest użyć cienkiego i ostrego noża (ostrożnie, nie rań się!).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos. W głębokim małym talerzu połącz sos sojowy i olej roślinny. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, włoskie zioła i czosnek przepuszczony przez wyciskacz do czosnku. Dodaję jeszcze szczyptę soli, mimo że sos sojowy sam w sobie jest słony, ponieważ pochrzyn jest bardzo słodki. Dobrze wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sos do słodkich ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą łyżki lub rąk wymieszaj wszystko, aby sos sojowy był równomiernie rozłożony na wszystkie kliny. Jeśli mieszasz rękami, polecam użyć gumowych rękawiczek jednorazowych, ponieważ jeśli masz rany na rękach, mogą zacząć szczypać, gdy dostanie się do nich słony SOS.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż plastry ziemniaków w niewielkiej odległości od siebie. Przykryj blachę do pieczenia folią i wyślij słodkie ziemniaki do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut (tryb góra-dół).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij folię, posyp słodkie ziemniaki parmezanem i wyślij ponownie do piekarnika na 5 minut. Jeśli to możliwe, zmień tryb na "konwekcję", aby ser i ziemniaki się zarumieniły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Słodki ziemniak jest gotowy, możesz go podać! Gotowe danie posypuję trochę więcej sera i ziół.

sos sojowy, parmezan i zioła sprawią, że danie będzie słonawe i pikantne.

Czas pieczenia w piekarniku może się nieznacznie zmniejszyć lub wydłużyć w zależności od możliwości piekarnika. Po 20 minutach pieczenia sprawdź, czy słodki ziemniak jest gotowy wykałaczką, prawdopodobnie będzie gotowy.

takie ziemniaki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

spróbuj I ty!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Batat - 86   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy