skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku tego przepisu bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiednie żeberka. Wskazane jest, aby kupić mięso młodego zwierzęcia i tylko schłodzone, zamrożone, nie będzie tak smaczne. I oczywiście, aby mięso na żeberkach było wystarczające i mała warstwa tłuszczu.
Krok 2:
Od strony żeber należy usunąć folię, aby nie zepsuła smaku.
Krok 3:
Opłucz mięso i dokładnie osusz. Pokrój porcje, wystarczy kilka żeber na kawałku. Po drodze usuń żyły i odetnij nadmiar tłuszczu, ale niewielką warstwę należy pozostawić. To tłuszcz zapewni niezbędną soczystość i rozpoznawalny apetyczny aromat.
Krok 4:
Sól, pieprz przygotowane żeberka. Przygotuj marynatę: - wymieszaj 4 łyżki. l. sos sojowy, 100 ml. rafinowany olej roślinny, 2 łyżki. l. sok ze świeżej cytryny, 2 łyżki. l. ziarnista musztarda, szczypta mielonej kolendry, szczypta papryki, sucha adżika, trochę włoskich ziół, sucha przyprawa do wieprzowiny i trochę do grilla. Dzięki tym przyprawom marynata wieprzowa jest bardzo smaczna i zbilansowana, ale zawsze można je zastąpić według własnych upodobań.
Krok 5:
Zanurz mięso w marynacie i dobrze wymieszaj, pocierając każdy kawałek bezpośrednio rękami, w razie potrzeby dodaj sól. Zamknij pokrywkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin, od czasu do czasu mieszaj. Następnie włóż do lodówki na noc, aż pójdziesz spać, miskę należy jeszcze kilka razy wstrząsnąć.
Krok 6:
Rano mięso będzie doskonale marynowane. Konieczne jest wcześniejsze wyjęcie go z lodówki, aby miska i mięso stały się temperaturą pokojową. W tym czasie potrząśnij miską jeszcze kilka razy.
Krok 7:
Następnie włóż żeberka do rękawa do pieczenia w jednej warstwie. Ściągnij końce rękawa za pomocą klipsów, a na górze wykonaj trzy małe nacięcia w równej odległości, aby uwolnić gorące powietrze. Rękaw z żebrami wkładam do jednorazowej formy foliowej i kładę na blasze do pieczenia. Blachę do pieczenia wkładam do nagrzanego piekarnika t 200&039; na 1 godzinę.
Krok 8:
15 minut przed końcem gotowania przeciąć rękaw, aby żeberka się zarumieniły. Gotowe żeberka przełożyć do miski z pokrywką i odstawić na 8 minut, aby wszystkie soki się rozdzieliły.
Krok 9:
Podawaj żeberka z warzywami i ziołami, z sosem barbecue lub po prostu z keczupem. Jest to danie samowystarczalne, ale można je podawać z dodatkiem ziemniaków lub zbóż.
żeberka w takiej marynacie są szczególnie dobre w rękawie, ale można je łatwo zabrać do natury i ugotować na grillu na ruszcie, ale oczywiście bez rękawa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g