żeberka wieprzowe w rękawie w piekarniku

zawsze będą delikatne, soczyste i apetyczne. Przepis będzie interesujący dla wszystkich miłośników mięsa. Żeberka są łatwo przygotowywane, A specjalne umiejętności kulinarne nie są wymagane, każdy otrzyma danie. I zawsze będzie udany, wystarczy postępować zgodnie z przepisem i wybrać odpowiednie żeberka.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 64 % 30 g
węglowodany 9 % 4 g
328 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku tego przepisu bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiednie żeberka. Wskazane jest, aby kupić mięso młodego zwierzęcia i tylko schłodzone, zamrożone, nie będzie tak smaczne. I oczywiście, aby mięso na żeberkach było wystarczające i mała warstwa tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Od strony żeber należy usunąć folię, aby nie zepsuła smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz mięso i dokładnie osusz. Pokrój porcje, wystarczy kilka żeber na kawałku. Po drodze usuń żyły i odetnij nadmiar tłuszczu, ale niewielką warstwę należy pozostawić. To tłuszcz zapewni niezbędną soczystość i rozpoznawalny apetyczny aromat.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz przygotowane żeberka. Przygotuj marynatę: - wymieszaj 4 łyżki. l. sos sojowy, 100 ml. rafinowany olej roślinny, 2 łyżki. l. sok ze świeżej cytryny, 2 łyżki. l. ziarnista musztarda, szczypta mielonej kolendry, szczypta papryki, sucha adżika, trochę włoskich ziół, sucha przyprawa do wieprzowiny i trochę do grilla. Dzięki tym przyprawom marynata wieprzowa jest bardzo smaczna i zbilansowana, ale zawsze można je zastąpić według własnych upodobań.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz mięso w marynacie i dobrze wymieszaj, pocierając każdy kawałek bezpośrednio rękami, w razie potrzeby dodaj sól. Zamknij pokrywkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin, od czasu do czasu mieszaj. Następnie włóż do lodówki na noc, aż pójdziesz spać, miskę należy jeszcze kilka razy wstrząsnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rano mięso będzie doskonale marynowane. Konieczne jest wcześniejsze wyjęcie go z lodówki, aby miska i mięso stały się temperaturą pokojową. W tym czasie potrząśnij miską jeszcze kilka razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż żeberka do rękawa do pieczenia w jednej warstwie. Ściągnij końce rękawa za pomocą klipsów, a na górze wykonaj trzy małe nacięcia w równej odległości, aby uwolnić gorące powietrze. Rękaw z żebrami wkładam do jednorazowej formy foliowej i kładę na blasze do pieczenia. Blachę do pieczenia wkładam do nagrzanego piekarnika t 200&039; na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    15 minut przed końcem gotowania przeciąć rękaw, aby żeberka się zarumieniły. Gotowe żeberka przełożyć do miski z pokrywką i odstawić na 8 minut, aby wszystkie soki się rozdzieliły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj żeberka z warzywami i ziołami, z sosem barbecue lub po prostu z keczupem. Jest to danie samowystarczalne, ale można je podawać z dodatkiem ziemniaków lub zbóż.

żeberka w takiej marynacie są szczególnie dobre w rękawie, ale można je łatwo zabrać do natury i ugotować na grillu na ruszcie, ale oczywiście bez rękawa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy