skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić profiteroles budyniowe? Na początek przygotuj ciasto. W przypadku produktów z ciasta parzonego zaleca się stosowanie mocnej mąki o zawartości białka 12-13 g.produkty z takiej mąki lepiej zachowają swój kształt. Ale jeśli masz zwykłą mąkę z białkiem 10,3 G, możesz jej użyć.
Krok 2:
Na patelni połącz wodę, mleko i masło. Umieść na małym ogniu i zagotuj, ale nie gotuj.
Krok 3:
Gdy para zacznie rosnąć z mleka, dodaj sól, cukier i mieszaj, aż kryształy się stopią.
Krok 4:
Gdy mieszanina zacznie się gotować, zdejmij patelnię z ognia, dodaj przesianą mąkę i szybko wymieszaj szpatułką. Ciasto powinno zbierać się w grudkę i łatwo pozostawać w tyle za ścianami patelni. Lekko schłodzić ciasto.
Krok 5:
Dodawaj jajka pojedynczo, mieszając ciasto w blenderze lub mikserze ze średnią prędkością.
Krok 6:
Powinna uzyskać lepką, lekko płynną jednorodną masę.
Krok 7:
Przenieś ciasto do worka do szprycowania z dyszą "zamkniętą gwiazdą".
Krok 8:
Umieść małe gwiazdki w odległości 4-5 cm od siebie na blasze wyłożonej pergaminem. Piec profiteroles w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut i kolejne 20-25 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas pieczenia należy określić w piekarniku. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie produkty odpadną.
Krok 9:
Schłodzić gotowe profiteroles w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami.
Krok 10:
Gdy profiteroles ostygnie, przygotuj krem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 11:
W misce połącz szklankę mleka, jajka i mąkę i dokładnie wymieszaj.
Krok 12:
Osobno zagotuj pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 13:
Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlej gorące mleko do mieszanki jajeczno-mlecznej. Jeśli szybko wlejesz mleko, jajka zwinie się i na powierzchni pojawią się płatki.
Krok 14:
Wlej całą mieszaninę z powrotem do rondla i umieść na małym ogniu. Gotuj śmietanę, ciągle mieszając, 10-15 minut, aż zgęstnieje. Krem powinien być dość gęsty: ślad po trzepaczce nie powinien szybko się zaciskać.
Krok 15:
Przykryj gotowy krem folią "w kontakcie" i schłodź do temperatury pokojowej.
Krok 16:
Dodaj miękkie masło do schłodzonego kremu i ubij mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 17:
Ważne: Temperatura kremu powinna być taka sama jak masła lub jeszcze niższa. Ciepły krem stopi masło, a krem mocno się upłynni.
Krok 18:
Schłodzone profiteroles za pomocą torby do gotowania z ostrą małą dyszą napełnij kremem. Lepiej trzymać profiteroles przez 1-2 godziny w lodówce przed podaniem. Smacznego!
a jeśli jeszcze trochę zamrozisz profiterole w zamrażarce, krem będzie wyglądał jak lody.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g