profiteroles z kremem

Prosty, ale nierealistycznie pyszny francuski deser! Profiterole z kremem podbiły serca wielu ludzi na całym świecie. Te małe ciasteczka z przewiewnego, lekko chrupiącego ciasta w połączeniu z delikatną śmietaną raczej nie pozostawiają nikogo obojętnym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 53 % 21 g
226 kcal
IG: 10 / 5 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić profiteroles budyniowe? Na początek przygotuj ciasto. W przypadku produktów z ciasta parzonego zaleca się stosowanie mocnej mąki o zawartości białka 12-13 g.produkty z takiej mąki lepiej zachowają swój kształt. Ale jeśli masz zwykłą mąkę z białkiem 10,3 G, możesz jej użyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni połącz wodę, mleko i masło. Umieść na małym ogniu i zagotuj, ale nie gotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy para zacznie rosnąć z mleka, dodaj sól, cukier i mieszaj, aż kryształy się stopią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy mieszanina zacznie się gotować, zdejmij patelnię z ognia, dodaj przesianą mąkę i szybko wymieszaj szpatułką. Ciasto powinno zbierać się w grudkę i łatwo pozostawać w tyle za ścianami patelni. Lekko schłodzić ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodawaj jajka pojedynczo, mieszając ciasto w blenderze lub mikserze ze średnią prędkością.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinna uzyskać lepką, lekko płynną jednorodną masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ciasto do worka do szprycowania z dyszą "zamkniętą gwiazdą".

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść małe gwiazdki w odległości 4-5 cm od siebie na blasze wyłożonej pergaminem. Piec profiteroles w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut i kolejne 20-25 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas pieczenia należy określić w piekarniku. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie produkty odpadną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić gotowe profiteroles w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy profiteroles ostygnie, przygotuj krem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce połącz szklankę mleka, jajka i mąkę i dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Osobno zagotuj pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlej gorące mleko do mieszanki jajeczno-mlecznej. Jeśli szybko wlejesz mleko, jajka zwinie się i na powierzchni pojawią się płatki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej całą mieszaninę z powrotem do rondla i umieść na małym ogniu. Gotuj śmietanę, ciągle mieszając, 10-15 minut, aż zgęstnieje. Krem powinien być dość gęsty: ślad po trzepaczce nie powinien szybko się zaciskać.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj gotowy krem folią "w kontakcie" i schłodź do temperatury pokojowej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj miękkie masło do schłodzonego kremu i ubij mikserem, aż będzie gładkie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ważne: Temperatura kremu powinna być taka sama jak masła lub jeszcze niższa. Ciepły krem stopi masło, a krem mocno się upłynni.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Schłodzone profiteroles za pomocą torby do gotowania z ostrą małą dyszą napełnij kremem. Lepiej trzymać profiteroles przez 1-2 godziny w lodówce przed podaniem. Smacznego!

a jeśli jeszcze trochę zamrozisz profiterole w zamrażarce, krem będzie wyglądał jak lody.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy