soczysta cielęcina pieczona w piekarniku

a cielęcina może być soczysta, jeśli zostanie odpowiednio upieczona! Podawaj gotowane mięso ze śmietaną lub majonezem, keczupem lub sosem Aioli, ziołami i warzywami. Cielęcina jest szczególnie smaczna z różnymi sosami jagodowymi: borówkami, truskawkami,porzeczkami itp.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 19 % 6 g
167 kcal
IG: 83 / 17 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Cielęcina jest soczysta, świeża, o przyjemnym aromacie-mięso należy powąchać przed zakupem! Wskazane jest wybranie szyi lub miazgi. Kup musztardę gotową, kupioną w sklepie. Cielęcinę opłucz w wodzie, usuń folie, ostrożnie Wytnij niebieskie żyły, w przeciwnym razie przekręcą mięso podczas pieczenia. Osusz papierową serwetką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz klasyczny jogurt o dowolnej zawartości tłuszczu w głębokim pojemniku, ale bez dodatków, z sosem sojowym, solą, mielonym czarnym pieprzem i musztardą. Jogurt można zastąpić kefirem o niskiej zawartości tłuszczu, ale zawsze świeżym, ponieważ każdego dnia kefir staje się bardziej kwaśny w smaku. Ponieważ cielęcina jest uważana za suche mięso do pieczenia, tylko napój mleczny może nadać jej soczystość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść cielęcinę w sosie i pozostaw na 1-1,5 godziny, od czasu do czasu obracając.W tym sosie mięso można pozostawić na noc - nie zawiera kwasu. Nawiasem mówiąc, im dłużej mięso marnieje w sosie, tym bardziej miękkie i soczyste okaże się podczas pieczenia. W przypadku kebaba cielęcinę należy pokroić w porcje w kostkę i utomić w tym sosie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po ugotowaniu przenieś mięso do naczynia żaroodpornego i polej sosem. Nie musisz dodawać oleju-cielęcina będzie duszona we własnym soku i sosie. Do pieczenia można użyć garnka lub pojemnika z pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj formę folią i umieść w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C na 40-50 minut. Od czasu do czasu obracaj mięso na drugą stronę. Nawiasem mówiąc, jeśli nie masz pod ręką formy, możesz umieścić mięso w sosie w rękawie do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie zdejmij folię i piecz mięso przez kolejne 10-15 minut, polewając pozostałym sosem, aby jego powierzchnia nie wyschła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż mięso na talerzu, posmaruj pozostałym sosem, pokrój na porcje i podawaj z dowolnym dodatkiem. Szczególnie smaczna jest pieczona cielęcina ze świeżymi warzywami, świeżymi ziołami i puree ziemniaczanym.

soczysta cielęcina pieczona w piekarniku to pyszne danie mięsne, które każdy może ugotować we własnej kuchni. Nie zapomnij o sosie, ponieważ dzięki niemu mięso nie stanie się suche w smaku. Wybierz szyję lub miąższ do pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy