skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Cielęcina jest soczysta, świeża, o przyjemnym aromacie-mięso należy powąchać przed zakupem! Wskazane jest wybranie szyi lub miazgi. Kup musztardę gotową, kupioną w sklepie. Cielęcinę opłucz w wodzie, usuń folie, ostrożnie Wytnij niebieskie żyły, w przeciwnym razie przekręcą mięso podczas pieczenia. Osusz papierową serwetką.
Krok 2:
Połącz klasyczny jogurt o dowolnej zawartości tłuszczu w głębokim pojemniku, ale bez dodatków, z sosem sojowym, solą, mielonym czarnym pieprzem i musztardą. Jogurt można zastąpić kefirem o niskiej zawartości tłuszczu, ale zawsze świeżym, ponieważ każdego dnia kefir staje się bardziej kwaśny w smaku. Ponieważ cielęcina jest uważana za suche mięso do pieczenia, tylko napój mleczny może nadać jej soczystość.
Krok 3:
Umieść cielęcinę w sosie i pozostaw na 1-1,5 godziny, od czasu do czasu obracając.W tym sosie mięso można pozostawić na noc - nie zawiera kwasu. Nawiasem mówiąc, im dłużej mięso marnieje w sosie, tym bardziej miękkie i soczyste okaże się podczas pieczenia. W przypadku kebaba cielęcinę należy pokroić w porcje w kostkę i utomić w tym sosie.
Krok 4:
Po ugotowaniu przenieś mięso do naczynia żaroodpornego i polej sosem. Nie musisz dodawać oleju-cielęcina będzie duszona we własnym soku i sosie. Do pieczenia można użyć garnka lub pojemnika z pokrywką.
Krok 5:
Przykryj formę folią i umieść w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C na 40-50 minut. Od czasu do czasu obracaj mięso na drugą stronę. Nawiasem mówiąc, jeśli nie masz pod ręką formy, możesz umieścić mięso w sosie w rękawie do pieczenia.
Krok 6:
Po określonym czasie zdejmij folię i piecz mięso przez kolejne 10-15 minut, polewając pozostałym sosem, aby jego powierzchnia nie wyschła.
Krok 7:
Połóż mięso na talerzu, posmaruj pozostałym sosem, pokrój na porcje i podawaj z dowolnym dodatkiem. Szczególnie smaczna jest pieczona cielęcina ze świeżymi warzywami, świeżymi ziołami i puree ziemniaczanym.
soczysta cielęcina pieczona w piekarniku to pyszne danie mięsne, które każdy może ugotować we własnej kuchni. Nie zapomnij o sosie, ponieważ dzięki niemu mięso nie stanie się suche w smaku. Wybierz szyję lub miąższ do pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g