skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec placki z kapustą i jajkiem? Zacznij od zrobienia ciasta na paszteciki. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, każdy rafinowany olej.
Krok 2:
Niektóre drożdże należy aktywować, rozpuszczając w płynie temploy, inne można natychmiast dodać do mąki. Do przygotowania ciasta odpowiednie są te, które należy najpierw aktywować. Podgrzej wodę do temperatury 37-40 stopni. Rozpuść w nim cukier i dodaj drożdże. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, określ temperaturę w następujący sposób: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne, temperatura jest odpowiednia.
Krok 3:
W niskiej temperaturze drożdże będą działać wolniej i będą potrzebować więcej czasu na gotowanie. W podwyższonej temperaturze drożdże umrą, a ciasto nie wzrośnie. Kiedy na powierzchni pojawiła się bujna Czapka, drożdże uaktywniły się i można z nimi pracować.
Krok 4:
Podgrzej kefir do temperatury 37-40 stopni. Wymieszaj kefir, sól i 2/3 oleju roślinnego. Pozostały olej przyda się do smarowania rąk i miski (Krok 7). Dobrze mieszaj, aż sól się rozpuści.
Krok 5:
Przesiej mąkę. Jest to konieczne, aby usunąć małe zanieczyszczenia, jeśli są obecne i nasycić ciasto tlenem, aby dobrze wyrosło.
Krok 6:
Dodaj połowę mąki do płynnej części ciasta i zacznij mieszać łyżką. Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić. Dlatego, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się niewygodne, zacznij to robić rękami.
Krok 7:
Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być miękki, bardzo delikatny i lekko przylegać do dłoni. Jeśli masz wątpliwości, czy dodać więcej mąki, czy nie - nie dodawaj. Posmaruj miskę i ręce olejem roślinnym. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj miskę folią spożywczą lub ręcznikiem, aby nie wyschło i dobrze się unosiło. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Czas zależy od właściwości drożdży i warunków, w jakich będzie się znajdować ciasto.
Krok 8:
Przygotuj nadzienie. Kapusta nadaje się do białej kapusty, marchwi i cebuli - średniej wielkości. Weź rafinowany olej słonecznikowy. Umyj jajka mydłem i ugotuj 4 sztuki na stromo. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą i gotuj przez 18-20 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Aby dobrze wyczyścić ugotowane jajka, zalej je zimną wodą. Całkowicie ostudzić.
Krok 9:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa będą szybciej smażone i nadadzą farszowi piękny odcień.
Krok 10:
Oczyść kapustę z wiotkich liści, dobrze spłucz i osusz, układając na ręczniku lub ręcznikach papierowych. Drobno posiekaj nożem lub robotem kuchennym.
Krok 11:
Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny. Smaż cebulę i marchewkę jednocześnie na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.
Krok 12:
Dodaj posiekaną kapustę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut na średnim ogniu. Warzywa muszą być w połowie ugotowane, to znaczy kapusta stanie się bardziej miękka, ale pozostanie lekko chrupiąca. Czas gotowania zależy od właściwości kapusty.
Krok 13:
Posiekaj obrane jajka nożem. Takie cięcie jajek sprawi, że nadzienie będzie bardziej jednorodne. Opłucz zieloną cebulę, osusz, a także posiekaj. Połącz gotowane na parze warzywa, jajka i zieloną cebulę. Sól i pieprz nadzienie, wymieszaj. Nadziewaj placki tylko wtedy, gdy nadzienie ostygnie, w przeciwnym razie możesz zepsuć ciasto.
Krok 14:
Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość 1,5-2 razy, jest gotowe i możesz zacząć z nim pracować.
Krok 15:
Podziel ciasto na 18 równych części. Rzuć z nich kulki. Ułożyć na poziomej powierzchni roboczej posypanej mąką.
Krok 16:
Uformuj paszteciki. Zrób paszteciki, smarując ręce olejem lub posypując mąką. Rozwałkuj ciasto na okrągłą warstwę o średnicy 6-7 cm i umieść nadzienie na środku.
Krok 17:
Wizualnie podziel ciasto na 3 sektory. Najpierw podnieś dwa sektory, uszczypnij ciasto na krawędzi i kontynuuj delikatne szczypanie ciasta.
Krok 18:
Podnieś trzecią krawędź ciasta i uszczypnij.
Krok 19:
Ułóż placki szwem w dół na natłuszczonej blasze do pieczenia w odległości od siebie. Blachę do pieczenia można przykryć pergaminem. Jeśli pergamin nie jest nieprzywierający, posmaruj go olejem, aby paszteciki nie przylegały do powierzchni. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 20:
Ubij śmietanę z jajkiem. Posmaruj placki mieszanką jajeczno-kwaśną śmietaną, posyp sezamem i włóż do piekarnika. Piec przez 20-25 minut w trybie góra-dół. Gotowe ciasta zwiększą swoją objętość i nabiorą złotego koloru.
paszteciki z tego przepisu są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli ugotowałeś dużą porcję, możesz przechowywać je w lodówce do 3 dni bez utraty smaku.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g