paszteciki w piekarniku z kapustą i jajkiem

bardzo proste! Znaleźliśmy przepis na idealne paszteciki z kapustą! Uwaga! Nadzienie do pasztecików z kapustą i jajkiem jest pyszne! Ci, którzy wielokrotnie próbowali zrobić ciasto drożdżowe, ale nie wyszło, ten przepis jest dla ciebie. Ciasto jest proste, ale zawsze się okazuje.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 59 % 22 g
180 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec placki z kapustą i jajkiem? Zacznij od zrobienia ciasta na paszteciki. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, każdy rafinowany olej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Niektóre drożdże należy aktywować, rozpuszczając w płynie temploy, inne można natychmiast dodać do mąki. Do przygotowania ciasta odpowiednie są te, które należy najpierw aktywować. Podgrzej wodę do temperatury 37-40 stopni. Rozpuść w nim cukier i dodaj drożdże. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, określ temperaturę w następujący sposób: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne, temperatura jest odpowiednia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W niskiej temperaturze drożdże będą działać wolniej i będą potrzebować więcej czasu na gotowanie. W podwyższonej temperaturze drożdże umrą, a ciasto nie wzrośnie. Kiedy na powierzchni pojawiła się bujna Czapka, drożdże uaktywniły się i można z nimi pracować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej kefir do temperatury 37-40 stopni. Wymieszaj kefir, sól i 2/3 oleju roślinnego. Pozostały olej przyda się do smarowania rąk i miski (Krok 7). Dobrze mieszaj, aż sól się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę. Jest to konieczne, aby usunąć małe zanieczyszczenia, jeśli są obecne i nasycić ciasto tlenem, aby dobrze wyrosło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj połowę mąki do płynnej części ciasta i zacznij mieszać łyżką. Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić. Dlatego, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się niewygodne, zacznij to robić rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być miękki, bardzo delikatny i lekko przylegać do dłoni. Jeśli masz wątpliwości, czy dodać więcej mąki, czy nie - nie dodawaj. Posmaruj miskę i ręce olejem roślinnym. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj miskę folią spożywczą lub ręcznikiem, aby nie wyschło i dobrze się unosiło. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Czas zależy od właściwości drożdży i warunków, w jakich będzie się znajdować ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj nadzienie. Kapusta nadaje się do białej kapusty, marchwi i cebuli - średniej wielkości. Weź rafinowany olej słonecznikowy. Umyj jajka mydłem i ugotuj 4 sztuki na stromo. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą i gotuj przez 18-20 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Aby dobrze wyczyścić ugotowane jajka, zalej je zimną wodą. Całkowicie ostudzić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa będą szybciej smażone i nadadzą farszowi piękny odcień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oczyść kapustę z wiotkich liści, dobrze spłucz i osusz, układając na ręczniku lub ręcznikach papierowych. Drobno posiekaj nożem lub robotem kuchennym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny. Smaż cebulę i marchewkę jednocześnie na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj posiekaną kapustę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut na średnim ogniu. Warzywa muszą być w połowie ugotowane, to znaczy kapusta stanie się bardziej miękka, ale pozostanie lekko chrupiąca. Czas gotowania zależy od właściwości kapusty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posiekaj obrane jajka nożem. Takie cięcie jajek sprawi, że nadzienie będzie bardziej jednorodne. Opłucz zieloną cebulę, osusz, a także posiekaj. Połącz gotowane na parze warzywa, jajka i zieloną cebulę. Sól i pieprz nadzienie, wymieszaj. Nadziewaj placki tylko wtedy, gdy nadzienie ostygnie, w przeciwnym razie możesz zepsuć ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość 1,5-2 razy, jest gotowe i możesz zacząć z nim pracować.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podziel ciasto na 18 równych części. Rzuć z nich kulki. Ułożyć na poziomej powierzchni roboczej posypanej mąką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Uformuj paszteciki. Zrób paszteciki, smarując ręce olejem lub posypując mąką. Rozwałkuj ciasto na okrągłą warstwę o średnicy 6-7 cm i umieść nadzienie na środku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wizualnie podziel ciasto na 3 sektory. Najpierw podnieś dwa sektory, uszczypnij ciasto na krawędzi i kontynuuj delikatne szczypanie ciasta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podnieś trzecią krawędź ciasta i uszczypnij.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ułóż placki szwem w dół na natłuszczonej blasze do pieczenia w odległości od siebie. Blachę do pieczenia można przykryć pergaminem. Jeśli pergamin nie jest nieprzywierający, posmaruj go olejem, aby paszteciki nie przylegały do powierzchni. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ubij śmietanę z jajkiem. Posmaruj placki mieszanką jajeczno-kwaśną śmietaną, posyp sezamem i włóż do piekarnika. Piec przez 20-25 minut w trybie góra-dół. Gotowe ciasta zwiększą swoją objętość i nabiorą złotego koloru.

paszteciki z tego przepisu są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli ugotowałeś dużą porcję, możesz przechowywać je w lodówce do 3 dni bez utraty smaku.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy