skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec karaś w piekarniku, aby był smaczny, pachnący i soczysty? Przepis jest bardzo prosty. Zacznij od przygotowania sosu. Weź gęsty majonez o zawartości tłuszczu co najmniej 67%. Sok z cytryny rozrzedza sos, a jeśli majonez jest już płynny, sos po prostu nie będzie trzymał się ryby, ale spłynie z niej. Dlatego im gęstszy majonez, tym lepiej.
Krok 2:
W misce połącz majonez, sok z cytryny, przyprawy rybne, paprykę, sól i pieprz. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.
Krok 3:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinien uzyskać lepki, ale lekko płynny, jednorodny sos.
Krok 4:
Teraz przygotuj rybę. Karaś potrzebuje dużego, ważącego co najmniej 500 g. Możesz wziąć świeże lub mrożone ryby. Zamrożone ryby wstępnie rozmrozić (o prawidłowym rozmrożeniu patrz link od przepisu).
Krok 5:
Oczyść rybę z łusek i wnętrzności, usuń skrzela i płetwy. Dobrze spłucz wewnątrz i na zewnątrz. Następnie osusz rybę papierowymi serwetkami. Jeśli ryba jest bardzo duża, wykonaj płytkie nacięcia w poprzek tuszy po obu stronach.
Krok 6:
Pokrój cebulę w małe kostki lub półpierścienie.
Krok 7:
Dokładnie posmaruj rybę pędzlem sosem majonezowym wewnątrz i na zewnątrz ze wszystkich stron.
Krok 8:
Nadziewaj rybę cebulą.
Krok 9:
Przenieś Karaś na blachę do pieczenia na arkusz folii. Posmaruj wierzch resztkami sosu.
Krok 10:
Ostrożnie zawiń rybę w folię, uważając, aby górna część folii nie dotykała ryby, w przeciwnym razie podczas pieczenia folia może się przykleić i zejść tylko ze skórą, niszcząc wygląd naczynia.
Krok 11:
Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190°C. Piec około 20 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Następnie otwórz folię i włóż Karaś do piekarnika na kolejne 10 minut lub nieco dłużej, aż pojawi się chrupiąca rumiana skorupa.
Krok 12:
Przenieś gotową rybę na talerz i podawaj, dekorując ziołami i świeżymi warzywami. Smacznego!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g