Karaś pieczony w folii w piekarniku

w pośpiechu, ze zwykłych produktów, smaczne i niedrogie! Karaś w folii w piekarniku okazuje się niezwykle smaczny, zwłaszcza jeśli wybierzesz odpowiedni sos. Dzięki pięknej upieczonej skórce, pachnącej i delikatnej, taka ryba będzie wymagała bardzo mało czasu na gotowanie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 14 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec karaś w piekarniku, aby był smaczny, pachnący i soczysty? Przepis jest bardzo prosty. Zacznij od przygotowania sosu. Weź gęsty majonez o zawartości tłuszczu co najmniej 67%. Sok z cytryny rozrzedza sos, a jeśli majonez jest już płynny, sos po prostu nie będzie trzymał się ryby, ale spłynie z niej. Dlatego im gęstszy majonez, tym lepiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz majonez, sok z cytryny, przyprawy rybne, paprykę, sól i pieprz. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinien uzyskać lepki, ale lekko płynny, jednorodny sos.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przygotuj rybę. Karaś potrzebuje dużego, ważącego co najmniej 500 g. Możesz wziąć świeże lub mrożone ryby. Zamrożone ryby wstępnie rozmrozić (o prawidłowym rozmrożeniu patrz link od przepisu).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oczyść rybę z łusek i wnętrzności, usuń skrzela i płetwy. Dobrze spłucz wewnątrz i na zewnątrz. Następnie osusz rybę papierowymi serwetkami. Jeśli ryba jest bardzo duża, wykonaj płytkie nacięcia w poprzek tuszy po obu stronach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w małe kostki lub półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie posmaruj rybę pędzlem sosem majonezowym wewnątrz i na zewnątrz ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadziewaj rybę cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś Karaś na blachę do pieczenia na arkusz folii. Posmaruj wierzch resztkami sosu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie zawiń rybę w folię, uważając, aby górna część folii nie dotykała ryby, w przeciwnym razie podczas pieczenia folia może się przykleić i zejść tylko ze skórą, niszcząc wygląd naczynia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190°C. Piec około 20 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Następnie otwórz folię i włóż Karaś do piekarnika na kolejne 10 minut lub nieco dłużej, aż pojawi się chrupiąca rumiana skorupa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś gotową rybę na talerz i podawaj, dekorując ziołami i świeżymi warzywami. Smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy