suflet z wątroby w piekarniku

bardzo smaczne! Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom! Ten delikatny suflet z wątroby jest pieczony w piekarniku i podawany jako drugie danie z dowolnym dodatkiem. Nadaje się do żywności dla niemowląt, jest zdrowa, przygotowywana z prostych produktów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 27 % 9 g
180 kcal
IG: 33 / 44 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić suflet z wątroby? Przygotuj składniki. Wcześniej namocz wątrobę w mleku przez 2 godziny. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą, oczyść z folii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij skórki z chleba, zalej miękisz mlekiem i pozostaw na 2-3 minuty. Następnie wyjmij chleb widelcem bez wyciskania. Pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wątrobę na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż wątrobę i chleb namoczony w mleku do miski blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wątrobę chlebem, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj surowe jajko do masy. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj zmiękczone masło, mąkę i przyprawy do pasztetu. Mieszaj, aby mąka zamoczyła się i nie rozpadła się po włączeniu blendera.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie ubij masę wątrobową. Powinieneś uzyskać lekko lepką jednorodną mieszaninę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś powstałą mieszaninę do silikonowego naczynia do pieczenia. Nie smaruję jej niczym. Jeśli weźmiesz metalową formę, nie zapomnij nasmarować jej olejem roślinnym lub masłem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 40 minut. Pamiętaj, że czas pieczenia zależy bezpośrednio od funkcji piekarnika. Więc pieczenie może zająć więcej lub mniej czasu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć gotowy suflet na półmisek, udekoruj ziołami i podawaj. Jest dobry na gorąco, na ciepło i na zimno.

ten suflet można również przygotować z wątróbki drobiowej lub wołowej. Znacznie uprościłem proces gotowania. Kto nie ma blendera, możesz przewinąć wątrobę bochenkiem w maszynce do mięsa, a następnie dodać do niej pozostałe składniki, za każdym razem mieszając wszystko trzepaczką.

danie można podawać jako drugie, jako przystawkę, jako pasztet. Suflet może być używany jako składnik do robienia kanapek, tartletów, nadzienia do naleśników, ciast.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy