skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić suflet z wątroby? Przygotuj składniki. Wcześniej namocz wątrobę w mleku przez 2 godziny. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą, oczyść z folii.
Krok 2:
Odetnij skórki z chleba, zalej miękisz mlekiem i pozostaw na 2-3 minuty. Następnie wyjmij chleb widelcem bez wyciskania. Pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.
Krok 3:
Pokrój wątrobę na małe kawałki.
Krok 4:
Włóż wątrobę i chleb namoczony w mleku do miski blendera.
Krok 5:
Ubij wątrobę chlebem, aż będzie gładka.
Krok 6:
Dodaj surowe jajko do masy. Wymieszać.
Krok 7:
Dodaj zmiękczone masło, mąkę i przyprawy do pasztetu. Mieszaj, aby mąka zamoczyła się i nie rozpadła się po włączeniu blendera.
Krok 8:
Ponownie ubij masę wątrobową. Powinieneś uzyskać lekko lepką jednorodną mieszaninę.
Krok 9:
Przenieś powstałą mieszaninę do silikonowego naczynia do pieczenia. Nie smaruję jej niczym. Jeśli weźmiesz metalową formę, nie zapomnij nasmarować jej olejem roślinnym lub masłem.
Krok 10:
Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 40 minut. Pamiętaj, że czas pieczenia zależy bezpośrednio od funkcji piekarnika. Więc pieczenie może zająć więcej lub mniej czasu.
Krok 11:
Odwróć gotowy suflet na półmisek, udekoruj ziołami i podawaj. Jest dobry na gorąco, na ciepło i na zimno.
ten suflet można również przygotować z wątróbki drobiowej lub wołowej. Znacznie uprościłem proces gotowania. Kto nie ma blendera, możesz przewinąć wątrobę bochenkiem w maszynce do mięsa, a następnie dodać do niej pozostałe składniki, za każdym razem mieszając wszystko trzepaczką.
danie można podawać jako drugie, jako przystawkę, jako pasztet. Suflet może być używany jako składnik do robienia kanapek, tartletów, nadzienia do naleśników, ciast.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g