Cherry Charlotte z wiśniami w piekarniku

proste i szybkie ciasto biszkoptowe dla całej rodziny! Ta wiśniowa Charlotte piecze się w piekarniku przez około pół godziny. Możesz gotować z dowolnymi, świeżymi lub mrożonymi wiśniami. Smak ciasta jest po prostu wspaniały!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 84 % 52 g
189 kcal
IG: 54 / 0 / 46

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujną Charlotte z wiśniami? Bardzo proste, nie trudniejsze niż z jabłkami. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka - Duże wybrane. Cukier waniliowy można zastąpić szczyptą waniliny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wiśnie, osusz, usuń ogony kości i włóż do durszlaka, aby ułożyć nadmiar soku. Jeśli wiśnie są zamrożone, najpierw rozmroź je i spuść uwolniony sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę wraz z 30 g skrobi do miski. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj wszystko łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka mikserem na puszystą, jasną pianę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Masa powinna zwiększyć objętość 3-4 razy i rozjaśnić się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesianą mieszankę mąki w częściach wlać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką, uważając, aby nie wytrącić masy. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Konsystencja ciasta powinna być płynna. Zamiast mieszać szpatułką, możesz ubić ciasto mikserem na niskich obrotach i krótko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do przygotowanej wiśni wlej pozostałą skrobię kukurydzianą i wymieszaj, aby jagody były równomiernie panierowane. Skrobię można zastąpić mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W wyłożonym pergaminem naczyniu do pieczenia (Ø 18 cm) ułóż wiśnie w skrobi. Na wierzch ułóż jagody ciastem biszkoptowym. Możesz po prostu dodać jagody do ciasta i wlać wszystko do formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40-55 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieraj drzwi piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotową Charlotte pozostaw w formie na 15-20 minut, a następnie wyjmij z formy i przenieś na talerz. Smacznego!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy