cukrowe ciasteczka z twarogiem

bardzo proste, bardzo smaczne, bardzo piękne, rozpływa się w ustach! Ciastka twarogowe uszy z cukrem są warstwowe w środku, z chrupiącą skórką cukru. Specjalny smak tego ciasta Nadaje właśnie posypanie. Możesz zrobić to pikantne, waniliowe, z kakao. Przygotowanie ciasteczek jest tak łatwe i proste, że poradzi sobie każdy kucharz!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 51 % 30 g
328 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasteczka twarogowe z cukrem? Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Muszą być zimne, to ważne. Weź miękki twaróg, aby ciasto było bardziej jednorodne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej. To wzbogaci mąkę w tlen, a ciasteczka będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz twaróg z jajkiem i solą. Wygodnie jest użyć do tego blendera zanurzeniowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uzyskana masa powinna być jednorodna, bez grudek, pastowata. Wtedy ciasteczka będą bardziej delikatne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz zimne masło z mąką przesianą proszkiem do pieczenia. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel mąkę z masłem za pomocą blendera, aż uzyskasz kruche okruchy masła. Możesz użyć do tego kombajnu lub po prostu zmielić wszystko rękami. W tym drugim przypadku należy to zrobić szybko, aby olej nie stopił się z ciepła rąk.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W jednym pojemniku połącz masę twarogową i okruchy masła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj najpierw łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie szybko zagnieść ciasto rękami. Nie ugniataj ciasta przez długi czas. Z czasem trwania procesu masło stopione z ciepła rąk pogorszy konsystencję ciasta, co sprawi, że ciasteczka będą mniej warstwowe i napięte. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do posypania cukrem możesz użyć przypraw, koncentrując się na swoim smaku. Zamiast pikantnego smaku i aromatu można zrobić wanilię, dodając cukier waniliowy do cukru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na talerzu z bokami połącz cukier z przyprawami, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel schłodzone ciasto na 2 części. Jedną część włożyć z powrotem do lodówki, drugą rozwałkować na lekko posypanym mąką stole w warstwę o grubości nie większej niż 3 MM. nie posypać mocno mąką stołu, w przeciwnym razie posypka nie przyklei się do ciasta. Za pomocą szklanki lub specjalnego wycięcia Wytnij koła o średnicy 8-9 cm z ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zanurz każde kółko w mieszance cukru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie złóż okrąg na pół, stroną z cukrem do wewnątrz. Ponownie zanurz powstałe półkole w masie cukrowej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ponownie zwiń ciasto na pół, tak aby posypana strona znajdowała się w środku. Ponownie umieść powstały trójkąt na cukrze, lekko naciskając.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W ten sposób uformuj wszystkie ciasteczka. Połóż go na blasze wyłożonej pergaminem, stroną z cukrem do góry. Połącz kawałki ciasta, ostudź trochę, a także Wytnij ciasteczka. Z tej proporcji uzyskuje się 28-30 ciastek.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piecz uszy twarogowe w rozgrzanym piekarniku lo 190C przez 20-25 minut na złoty kolor. W takim przypadku skup się na cechach działania piekarnika i, w zależności od tego, dostosuj tryb pieczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Schłodzić gotowe ciasteczka twarogowe i podawać. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy