skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasteczka twarogowe z cukrem? Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Muszą być zimne, to ważne. Weź miękki twaróg, aby ciasto było bardziej jednorodne.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej. To wzbogaci mąkę w tlen, a ciasteczka będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
Połącz twaróg z jajkiem i solą. Wygodnie jest użyć do tego blendera zanurzeniowego.
Krok 4:
Uzyskana masa powinna być jednorodna, bez grudek, pastowata. Wtedy ciasteczka będą bardziej delikatne.
Krok 5:
Połącz zimne masło z mąką przesianą proszkiem do pieczenia. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja.
Krok 6:
Zmiel mąkę z masłem za pomocą blendera, aż uzyskasz kruche okruchy masła. Możesz użyć do tego kombajnu lub po prostu zmielić wszystko rękami. W tym drugim przypadku należy to zrobić szybko, aby olej nie stopił się z ciepła rąk.
Krok 7:
W jednym pojemniku połącz masę twarogową i okruchy masła.
Krok 8:
Wymieszaj najpierw łyżką.
Krok 9:
Następnie szybko zagnieść ciasto rękami. Nie ugniataj ciasta przez długi czas. Z czasem trwania procesu masło stopione z ciepła rąk pogorszy konsystencję ciasta, co sprawi, że ciasteczka będą mniej warstwowe i napięte. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Krok 10:
Do posypania cukrem możesz użyć przypraw, koncentrując się na swoim smaku. Zamiast pikantnego smaku i aromatu można zrobić wanilię, dodając cukier waniliowy do cukru.
Krok 11:
Na talerzu z bokami połącz cukier z przyprawami, wymieszaj.
Krok 12:
Podziel schłodzone ciasto na 2 części. Jedną część włożyć z powrotem do lodówki, drugą rozwałkować na lekko posypanym mąką stole w warstwę o grubości nie większej niż 3 MM. nie posypać mocno mąką stołu, w przeciwnym razie posypka nie przyklei się do ciasta. Za pomocą szklanki lub specjalnego wycięcia Wytnij koła o średnicy 8-9 cm z ciasta.
Krok 13:
Zanurz każde kółko w mieszance cukru.
Krok 14:
Następnie złóż okrąg na pół, stroną z cukrem do wewnątrz. Ponownie zanurz powstałe półkole w masie cukrowej.
Krok 15:
Ponownie zwiń ciasto na pół, tak aby posypana strona znajdowała się w środku. Ponownie umieść powstały trójkąt na cukrze, lekko naciskając.
Krok 16:
W ten sposób uformuj wszystkie ciasteczka. Połóż go na blasze wyłożonej pergaminem, stroną z cukrem do góry. Połącz kawałki ciasta, ostudź trochę, a także Wytnij ciasteczka. Z tej proporcji uzyskuje się 28-30 ciastek.
Krok 17:
Piecz uszy twarogowe w rozgrzanym piekarniku lo 190C przez 20-25 minut na złoty kolor. W takim przypadku skup się na cechach działania piekarnika i, w zależności od tego, dostosuj tryb pieczenia.
Krok 18:
Schłodzić gotowe ciasteczka twarogowe i podawać. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g