volovany z ciasta francuskiego nadziewane grzybami

idealny pyszny posiłek na każde wakacje! Volovany nadziewane pieczarkami z ciasta francuskiego to bardzo elegancka i apetyczna przekąska, która ozdobi Twój świąteczny stół. Idealnie nadają się na śniadanie ze słodką herbatą lub jako lekka codzienna przekąska.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 41 % 16 g
węglowodany 46 % 18 g
238 kcal
IG: 6 / 89 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić volovany z ciasta francuskiego? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Używaj świeżych lub konserwowanych pieczarek, w obu przypadkach okazuje się bardzo smaczny. Wyjmij gotowe ciasto francuskie z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż warstwę ciasta na stole, jeśli to konieczne, lekko ją rozwałkuj. Zrób kółka z ciasta francuskiego specjalnym okrągłym wycięciem. Jeśli nie ma odpowiedniego kształtu, użyj szklanki, kieliszka do wina lub szklanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z połowy kół Wytnij pierścienie za pomocą formy lub kieliszka o mniejszej średnicy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ten sposób powinieneś mieć taką samą liczbę kółek i pierścieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj jajko, oddziel białko od żółtka, lekko ubij białko. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kółka. Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj je białkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż płasko na pierścieniach i posmaruj je białkiem. Wyślij blachę do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 200 stopni, tryb "góra-dół", aż ciasto się zrumieni. Zajmie to około 15 minut, w zależności od możliwości piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie przygotuj nadzienie. Pieczarki, jeśli używasz świeżych, umyj i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój grzyby w cienkie talerze lub małe kostki, jak chcesz. Obierz cebulę i czosnek (jeśli go używasz) i spłucz. Pokrój je drobno.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, lekko podsmaż cebulę. Dodaj pieczarki i czosnek, lekko zmniejsz płomień i mieszając smaż wszystko, aż u grzybów pojawi się złoty apetyczny odcień. Zajmie to około 10 minut, może trochę mniej. Sól do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mąkę, ciągle mieszając, smaż przez kilka sekund.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij śmietanę do grzybów, wymieszaj i gotuj, aż zgęstnieje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby na tym etapie do nadzienia można dodać drobno posiekany koperek lub zieloną młodą cebulę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowe volovany z piekarnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą ostrego cienkiego noża wytnij koła wewnątrz pieczenia, zrobi to bez większych trudności.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij volovany nadzieniem grzybowym.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp łuszczące się volovany pachnącym lub mielonym czarnym pieprzem i udekoruj ziołami. Gotowe, możesz podawać!

Średnica kółek dla Wołów może być dowolna. Zwykle robię koła o średnicy 5-6 cm lub 2 razy mniejsze.
Małe volovany są szczególnie lubiane przez dzieci.

absolutnie każdy może zrobić nadzienie na taką przekąskę.

musisz spróbować!

smacznego!

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy