skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Połącz jajka z cukrem i śmietaną. Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Przesiej mąkę.
Krok 4:
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy do ubitych jajek. Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana.
Krok 5:
Gruszki umyć, osuszyć i obrać. Pokrój gruszki na plasterki i usuń nasiona.
Krok 6:
Do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia (o średnicy około 16-18 cm) wlej połowę ciasta. Rozłóż plasterki gruszki na wierzchu. Na wierzch polać pozostałym ciastem.
Krok 7:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj drzwi piekarnika. Gotową Charlotte lekko schłodzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Charlotte została pierwotnie zapożyczona przez Niemców od Anglików i była deserem z chleba pszennego, kremu, jajek, owoców i likieru.
w formie, jaką znamy teraz, a mianowicie ciasto biszkoptowe z jabłkami Charlotte zostało wymyślone w Londynie na początku XIX wieku przez francuskiego kucharza Marie Antoine carem, który służył Aleksandrowi I. początkowo danie nazywało się charlotte à la Parisienne (Paryska Charlotte), później deser stał się sławny na całym świecie pod nazwą charlotte russe - Rosyjska Charlotte. Aby zrobić rosyjską Charlotte, formę układa się ciasteczkami Savoyardi lub gotowym herbatnikiem i wypełnia bawarskim kremem i bitą śmietaną.
jak widzimy, z klasycznej Charlotte pozostało nam jedno imię. Ale z pierwotnej kompozycji nie pozostało nic wspólnego. Najwyraźniej sama nazwa tak bardzo spodobała się Rosjanom, że postanowili uwiecznić ją przynajmniej tym prostym ciastem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g