Charlotte z gruszką w piekarniku

puszyste ciasto o lekkim aromacie wanilii i jasnym smaku gruszki. Po prostu nie można oderwać się od tej Charlotte. Ciasto okazuje się bardzo smaczne, miękkie i soczyste dzięki obecności kwaśnej śmietany. To nie jest klasyczny biszkopt, w którym potrzebne są tylko jajka, cukier i mąka (cóż, wanilina jest możliwa), ale obecność kwaśnej śmietany w cieście wcale jej nie psuje. Oczywiście ciasto nie jest tak przewiewne, ponieważ śmietana nadal trochę skleja składniki, ale to wcale nie szkodzi ciastu. Drugiego i trzeciego dnia wydawało mi się, że Charlotte jest jeszcze smaczniejsza niż pierwszego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 79 % 38 g
219 kcal
IG: 11 / 5 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z cukrem i śmietaną. Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy do ubitych jajek. Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gruszki umyć, osuszyć i obrać. Pokrój gruszki na plasterki i usuń nasiona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia (o średnicy około 16-18 cm) wlej połowę ciasta. Rozłóż plasterki gruszki na wierzchu. Na wierzch polać pozostałym ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj drzwi piekarnika. Gotową Charlotte lekko schłodzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Charlotte została pierwotnie zapożyczona przez Niemców od Anglików i była deserem z chleba pszennego, kremu, jajek, owoców i likieru.

w formie, jaką znamy teraz, a mianowicie ciasto biszkoptowe z jabłkami Charlotte zostało wymyślone w Londynie na początku XIX wieku przez francuskiego kucharza Marie Antoine carem, który służył Aleksandrowi I. początkowo danie nazywało się charlotte à la Parisienne (Paryska Charlotte), później deser stał się sławny na całym świecie pod nazwą charlotte russe - Rosyjska Charlotte. Aby zrobić rosyjską Charlotte, formę układa się ciasteczkami Savoyardi lub gotowym herbatnikiem i wypełnia bawarskim kremem i bitą śmietaną.

jak widzimy, z klasycznej Charlotte pozostało nam jedno imię. Ale z pierwotnej kompozycji nie pozostało nic wspólnego. Najwyraźniej sama nazwa tak bardzo spodobała się Rosjanom, że postanowili uwiecznić ją przynajmniej tym prostym ciastem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy