mannik na kefirze w piekarniku z mąką

prosty, niedrogi, miękki, pyszny, kruchy! Mannik na kefirze w piekarniku z mąką to dość znany przepis na proste pieczenie. Ważnym warunkiem pomyślnego wyniku jest wstępne namoczenie semoliny. Dzięki temu ciasto ma kruchą strukturę. Okazuje się, że jest delikatny i bardzo smaczny!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 69 % 41 g
295 kcal
IG: 2 / 34 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mannę na kefirze w piekarniku z mąką? Odmierz potrzebne składniki. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem, aby nie był zimny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Semolina wlać kefir, dobrze wymieszać. Pozostaw powstałą masę na 30-40 minut, aby semolina dobrze spuchła. W tym czasie możesz mieszać jeszcze kilka razy, aby uzyskać równomierność procesu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie. Możesz rozpuścić masło na kuchence na małym ogniu. Stopione masło powinno ostygnąć przed dodaniem do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasto dobrze wyrośnie podczas pieczenia i będzie puszyste i przewiewne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W odpowiedniej wielkości misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Możesz użyć miksera, ale zwykła trzepaczka również dobrze sobie poradzi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W powstałej masie włóż spuchniętą semolinę, mieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej niepalne stopione masło, dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki. Ciasto jest gęste, płynne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia o średnicy 18-20 cm pergaminem. Posmaruj ściany formy niewielką ilością oleju roślinnego. Wlej ciasto do formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec mannę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-45 minut. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca. Powinien wychodzić ze środka ciasta na sucho, bez śladów przyklejonego ciasta. Czas i tryb pieczenia mogą się różnić od wskazanego. Weź pod uwagę specyfikę działania piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozwól gotowej Mannie ostygnąć i podawaj. Smacznego!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy