skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mannę na kefirze w piekarniku z mąką? Odmierz potrzebne składniki. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem, aby nie był zimny.
Krok 2:
Semolina wlać kefir, dobrze wymieszać. Pozostaw powstałą masę na 30-40 minut, aby semolina dobrze spuchła. W tym czasie możesz mieszać jeszcze kilka razy, aby uzyskać równomierność procesu.
Krok 3:
Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie. Możesz rozpuścić masło na kuchence na małym ogniu. Stopione masło powinno ostygnąć przed dodaniem do ciasta.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasto dobrze wyrośnie podczas pieczenia i będzie puszyste i przewiewne.
Krok 5:
W odpowiedniej wielkości misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Możesz użyć miksera, ale zwykła trzepaczka również dobrze sobie poradzi.
Krok 6:
W powstałej masie włóż spuchniętą semolinę, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Wlej niepalne stopione masło, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 9:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki. Ciasto jest gęste, płynne.
Krok 10:
Przykryj spód naczynia do pieczenia o średnicy 18-20 cm pergaminem. Posmaruj ściany formy niewielką ilością oleju roślinnego. Wlej ciasto do formy.
Krok 11:
Piec mannę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-45 minut. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca. Powinien wychodzić ze środka ciasta na sucho, bez śladów przyklejonego ciasta. Czas i tryb pieczenia mogą się różnić od wskazanego. Weź pod uwagę specyfikę działania piekarnika.
Krok 12:
Pozwól gotowej Mannie ostygnąć i podawaj. Smacznego!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g