ormiański chleb matnakash w piekarniku

bardzo smaczny domowy chleb! Dobry do zupy i herbaty. Polecam! W naszej rodzinie wszyscy kochają domowy chleb. Ponieważ staram się walczyć z nadwagą, nie kupuję Maszyny do chleba. I pieczę chleb nie częściej niż raz w miesiącu. Ale kiedy się piecze-w domu jest święto! Spróbuj upiec taki Narodowy ormiański chleb i niech twój dom będzie smaczny, lekki i przytulny!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 73 % 36 g
230 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Używam mąki Mcphoo. Patrzysz na swoją mąkę, możesz potrzebować jej więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej 100 ml wody, dodaj śmietanę, cukier i drożdże, wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj drożdże powoli, aby nie stać kołkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj miskę i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. Gdy ciasto zacznie się osiadać, oznacza to, że jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę solą do dużej miski, zrób zagłębienie, wlej drożdże i resztę wody, również ciepłą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powoli zgarniając mąkę z krawędzi, zagniataj ciasto. Jeśli czujesz, że jest fajnie-dodaj trochę wody. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, wręcz przeciwnie, dodaj trochę mąki. Mąka jest bardzo różna, więc może zająć więcej lub mniej niż przepis. Skoncentruj się na konsystencji ciasta - na początku ugniatania będzie dość lepki, ale zbierze się w grudkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj Stół i ręce olejem, wyrzuć ciasto i zacznij ugniatać uchwytami. Ugniataj przez długi czas, 20 minut. To jest sekret tego chleba! Gdy ciasto zacznie odrywać się od rąk i stanie się elastyczne, złóż je, posmaruj olejem ze wszystkich stron, włóż do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj pokrywką lub zawiąż gazą i usuń w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno zwiększyć objętość trzykrotnie. Tak będzie. Będzie mocno wędrować!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż ciasto na stole, ugniataj, pokrój na dwie części. Takie owalne półfabrykaty są uzyskiwane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bierzemy jeden przedmiot, kładziemy go na blasze do pieczenia (natłuszczonej lub pokrytej papierem) i rozciągamy rękami, nadając mu okrągły lub owalny kształt. Nawiasem mówiąc, matnakash jest tłumaczony z ormiańskiego-rozciągnięty palcami. Grubość około półtora cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wykonujemy rowki na obwodzie i na środku. Zrobiłem to palcami, możesz użyć jakiegoś narzędzia, na przykład wałka do krojenia ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryć wilgotnym ręcznikiem i pozostawić na 10-15 minut. Następnie smarujemy wodą zmieszaną z olejem (około 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody szybko mieszamy z 2 łyżeczkami oleju roślinnego i natychmiast nakładamy) i ponownie rysujemy rowki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wkładamy do bardzo gorącego piekarnika, 300-320 stopni. Piec matnakash przez 10 minut. Tak się okazuje.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp chleb wodą, przykryj dwoma ręcznikami i pozostaw do odejścia od piekarnika. W międzyczasie pieczemy drugi przedmiot dokładnie w ten sam sposób. Otrzymujemy dwa wspaniałe rumiane matnakashy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mówią, że ten chleb nie starzeje się w ciągu tygodnia! Ale jemy go bardzo szybko, więc nie możemy tego sprawdzić. Miłego pieczenia!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy