skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty. Używam mąki Mcphoo. Patrzysz na swoją mąkę, możesz potrzebować jej więcej.
Krok 2:
Podgrzej 100 ml wody, dodaj śmietanę, cukier i drożdże, wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj drożdże powoli, aby nie stać kołkiem.
Krok 3:
Przykryj miskę i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. Gdy ciasto zacznie się osiadać, oznacza to, że jest gotowe.
Krok 4:
Przesiej mąkę solą do dużej miski, zrób zagłębienie, wlej drożdże i resztę wody, również ciepłą.
Krok 5:
Powoli zgarniając mąkę z krawędzi, zagniataj ciasto. Jeśli czujesz, że jest fajnie-dodaj trochę wody. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, wręcz przeciwnie, dodaj trochę mąki. Mąka jest bardzo różna, więc może zająć więcej lub mniej niż przepis. Skoncentruj się na konsystencji ciasta - na początku ugniatania będzie dość lepki, ale zbierze się w grudkę.
Krok 6:
Nasmaruj Stół i ręce olejem, wyrzuć ciasto i zacznij ugniatać uchwytami. Ugniataj przez długi czas, 20 minut. To jest sekret tego chleba! Gdy ciasto zacznie odrywać się od rąk i stanie się elastyczne, złóż je, posmaruj olejem ze wszystkich stron, włóż do miski.
Krok 7:
Przykryj pokrywką lub zawiąż gazą i usuń w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno zwiększyć objętość trzykrotnie. Tak będzie. Będzie mocno wędrować!
Krok 8:
Następnie rozłóż ciasto na stole, ugniataj, pokrój na dwie części. Takie owalne półfabrykaty są uzyskiwane.
Krok 9:
Bierzemy jeden przedmiot, kładziemy go na blasze do pieczenia (natłuszczonej lub pokrytej papierem) i rozciągamy rękami, nadając mu okrągły lub owalny kształt. Nawiasem mówiąc, matnakash jest tłumaczony z ormiańskiego-rozciągnięty palcami. Grubość około półtora cm.
Krok 10:
Następnie wykonujemy rowki na obwodzie i na środku. Zrobiłem to palcami, możesz użyć jakiegoś narzędzia, na przykład wałka do krojenia ciasta.
Krok 11:
Przykryć wilgotnym ręcznikiem i pozostawić na 10-15 minut. Następnie smarujemy wodą zmieszaną z olejem (około 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody szybko mieszamy z 2 łyżeczkami oleju roślinnego i natychmiast nakładamy) i ponownie rysujemy rowki.
Krok 12:
Wkładamy do bardzo gorącego piekarnika, 300-320 stopni. Piec matnakash przez 10 minut. Tak się okazuje.
Krok 13:
Posyp chleb wodą, przykryj dwoma ręcznikami i pozostaw do odejścia od piekarnika. W międzyczasie pieczemy drugi przedmiot dokładnie w ten sam sposób. Otrzymujemy dwa wspaniałe rumiane matnakashy.
Krok 14:
Mówią, że ten chleb nie starzeje się w ciągu tygodnia! Ale jemy go bardzo szybko, więc nie możemy tego sprawdzić. Miłego pieczenia!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g