kapusta w rękawie w piekarniku

z najprostszych potraw, na co dzień, smacznych i szybkich! Kapusta w rękawie w piekarniku to bardziej dietetyczna wersja ulubionej duszonej kapusty. Wszystkie warzywa są bardzo soczyste i aromatyczne, ponieważ sok z nich pozostaje w torbie. Nadaje się do przystawki lub dania głównego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczystą kapustę w rękawie w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Składniki można uzupełniać lub zastępować według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W kapuście usuń górne uszkodzone liście, usuń łodygę. Posiekaj kapustę. Aby danie było bardziej satysfakcjonujące, możesz dodać pokrojone w kostkę ziemniaki do kapusty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub ćwiartki. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie w ogóle jej nie dodawać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj koperek. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład zieloną cebulą, kolendrą, natką pietruszki lub użyć mieszanki różnych ziół. Jeśli nie masz świeżych ziół, zamień je na suszone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz cebulę, kapustę, marchewkę i paprykę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól, pieprz i wymieszaj, ugniatając rękami, aby kapusta dała sok. Możesz dodać własne przyprawy do smaku, na przykład specjalną mieszankę przypraw do duszonej kapusty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W torbie do pieczenia włóż przygotowane warzywa. Na wierzch polej olejem roślinnym. Mocno zawiąż worek po obu stronach, aby sok z niego nie wyciekł. Odwróć torebkę kilka razy, aby wszystkie składniki pokryły się olejem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś kapustę w rękawie na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-50 minut, od czasu do czasu obracając torebkę na drugą stronę, aby uzyskać równomierne pieczenie. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy