skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dietetyczne serniki z twarogu w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki. Weź miękki twaróg, bez grudek, aby serniki były delikatne. Jeśli twaróg jest ziarnisty, przełóż go przez blender lub przetrzyj przez sito. Mąkę owsianą można przygotować lub zrobić samemu, mieląc płatki owsiane w młynku do kawy "Hercules & quot;.
Krok 2:
Przesiej mąkę owsianą. Zwłaszcza jeśli mąka jest wytwarzana samodzielnie. To oczyści go z możliwych zanieczyszczeń i nieprzemielonych cząstek.
Krok 3:
W odpowiednim pojemniku połącz miękki twaróg, jajko, cukier i wanilinę. W razie potrzeby zwykły cukier można zastąpić trzciną (brązową), która będzie jeszcze zdrowsza.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę owsianą do powstałej masy, dobrze wymieszaj. Mąka może zająć ci mniej lub więcej, skup się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Ciasto jest trochę lepkie. Pozostaw na stole na 20 minut. Gluten puchnie, ciasto stanie się mniej wilgotne, a serniki będą łatwiejsze do uformowania.
Krok 6:
Uformuj serniki, połóż je na arkuszu wyłożonym pergaminem. W razie potrzeby posmaruj pergamin olejem roślinnym.
Krok 7:
Piecz serniki w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 20 minut, aż się zarumienią. Dostosuj czas i tryb pieczenia, koncentrując się na cechach piekarnika. Podczas pieczenia serniki znacznie wzrosną, ale opadną, gdy ostygną. Mam serniki z rumianą górą i tostowym dnem. Ważne jest, aby nie prześwietlać serników w piekarniku, aby nie były suche.
Krok 8:
Takie serniki nadają się do każdej diety: niskokalorycznej, bezglutenowej, a także urozmaicają menu PP. Smacznego!
należy zauważyć, że smak dietetycznych serników będzie się różnić od klasycznych gotowanych na patelni. Swoją rolę odgrywa tutaj mąka owsiana, która nadaje sernikom szczególny smak. Być może niektórym nie będą wydawać się tak soczyste.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g