szybkie pieczenie herbaty w piekarniku

fantazyjne, pyszne, niedrogie ciasto w pośpiechu! Szybkie pieczenie herbaty w piekarniku według tego przepisu jest niezrównane. To ciasto kefirowe z kulkami twarogowymi w środku-każdy dostaje je za pierwszym razem, po czym natychmiast staje się ulubionym w każdej książce kucharskiej!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 63 % 34 g
276 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybkie pieczenie herbaty w piekarniku? Nie ma nic prostszego! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zacznij robić ciasto od ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Kefir-zawartość tłuszczu od 2,5 i więcej. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki. Weź rafinowany bezwonny olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj kefir i sodę i pozostaw na 5-10 minut, aż na powierzchni pojawi się piana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy kefir zacznie się pienić, dodaj jajka i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny i wszystko ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej Części do kefiru, za każdym razem dokładnie mieszając masę, aż będzie gładka. W zależności od jakości samej mąki, wilgotności kefiru, wielkości jaj, mąka może być potrzebna mniej lub bardziej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno być dość lepkie, ale płynne, jednorodne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przygotuj nadzienie twarogowe. Do tego potrzebny będzie twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu, ale najlepiej nie suchy i niezbyt grudkowaty. Im grubszy twaróg, tym lepiej uformują się z niego kulki i tym smaczniejsze będzie ciasto. Ale możesz to zrobić z niskotłuszczowym twarogiem. Twaróg w brykietach też się sprawdzi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz twaróg, jajko i cukier. Dokładnie zetrzyj masę widelcem. Lepiej jest wziąć niezbyt duże jajko, aby masa nie okazała się płynna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko wilgotnymi rękami uformuj twaróg w małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest płynna i trudno jest z niej uformować kulki, wlej 1-2 łyżki do twarogu jako element mocujący. l mąka i wymieszaj. Mam 7 kulek. Czas gotowania można skrócić, wykonując kulki twarogowe, podczas gdy kefir jest podawany z sodą (Krok 2).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia( Moja ma średnicę 24 cm, ale może być mniejsza). Rozłóż kulki twarogowe na wierzchu w odległości od siebie. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut na złoty kolor. Dokładny czas zależy od piekarnika i wysokości ciasta. Z powodu sody i proszku do pieczenia ciasto znacznie wzrośnie, a Kulki znajdą się w cieście.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić gotowe ciasto, pokroić na kawałki i podać. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy