skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szybkie pieczenie herbaty w piekarniku? Nie ma nic prostszego! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zacznij robić ciasto od ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Kefir-zawartość tłuszczu od 2,5 i więcej. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki. Weź rafinowany bezwonny olej roślinny.
Krok 2:
W misce wymieszaj kefir i sodę i pozostaw na 5-10 minut, aż na powierzchni pojawi się piana.
Krok 3:
Gdy kefir zacznie się pienić, dodaj jajka i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Wlej olej roślinny i wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej Części do kefiru, za każdym razem dokładnie mieszając masę, aż będzie gładka. W zależności od jakości samej mąki, wilgotności kefiru, wielkości jaj, mąka może być potrzebna mniej lub bardziej.
Krok 6:
Powinno być dość lepkie, ale płynne, jednorodne ciasto.
Krok 7:
Teraz przygotuj nadzienie twarogowe. Do tego potrzebny będzie twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu, ale najlepiej nie suchy i niezbyt grudkowaty. Im grubszy twaróg, tym lepiej uformują się z niego kulki i tym smaczniejsze będzie ciasto. Ale możesz to zrobić z niskotłuszczowym twarogiem. Twaróg w brykietach też się sprawdzi.
Krok 8:
W misce połącz twaróg, jajko i cukier. Dokładnie zetrzyj masę widelcem. Lepiej jest wziąć niezbyt duże jajko, aby masa nie okazała się płynna.
Krok 9:
Lekko wilgotnymi rękami uformuj twaróg w małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest płynna i trudno jest z niej uformować kulki, wlej 1-2 łyżki do twarogu jako element mocujący. l mąka i wymieszaj. Mam 7 kulek. Czas gotowania można skrócić, wykonując kulki twarogowe, podczas gdy kefir jest podawany z sodą (Krok 2).
Krok 10:
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia( Moja ma średnicę 24 cm, ale może być mniejsza). Rozłóż kulki twarogowe na wierzchu w odległości od siebie. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut na złoty kolor. Dokładny czas zależy od piekarnika i wysokości ciasta. Z powodu sody i proszku do pieczenia ciasto znacznie wzrośnie, a Kulki znajdą się w cieście.
Krok 11:
Schłodzić gotowe ciasto, pokroić na kawałki i podać. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g