skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasta w piekarniku na kefirze jak puch? Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej kefir o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, dodaj sól i cukier, wymieszaj. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez drobne sito (wzbogaci to ją tlenem, a wypieki będą wspanialsze), Dodaj do niej proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj kilka razy.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny (rafinowany, bezwonny) do kefiru. Wymieszać.
Krok 4:
Stopniowo dodając mąkę do mieszanki kefir-masło, zagnieść ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być jednolity, elastyczny i miękki. Zbierz ciasto w grudkę i przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 5:
Podziel gotowe ciasto na 12 części, tworząc kulki ciasta.
Krok 6:
Uformuj paszteciki w znajomy i wygodny dla Ciebie sposób. Weź jedną kulkę ciasta, rozwałkuj wałkiem do ciasta na talerzu, umieść nadzienie na środku, ściśnij ciasto na wierzchu, ukrywając w nim nadzienie. Aby zapobiec przywieraniu rąk do ciasta i wałka do ciasta, możesz okresowo zanurzać je w mące. Proponuję zrobić paszteciki z "sznurkiem" na górze.
Krok 7:
Ułóż placki na blasze wyłożonej pergaminem. Aby ciasta były rumiane, posmaruj je żółtkiem na wierzchu, jeśli żółtko jest zbyt gęste, Dodaj do niego łyżeczkę mleka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz placki przez 20-25 minut, aż się zrumienią. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Schłodzić gotowe ciasta i podawać. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g