ciasta w piekarniku na kefirze jak puch

miękkie, przewiewne, wykonane z prostych potraw, niesamowicie pyszne! Placki pieczone w piekarniku z ciasta kefirowego są przygotowywane bardzo szybko, ponieważ nie zawierają drożdży, co oznacza, że nie trzeba czekać dwóch godzin na dopasowanie ciasta. Można je zrobić z dowolnym nadzieniem, a ciasto jest miękkie jak puch!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 72 % 44 g
295 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasta w piekarniku na kefirze jak puch? Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej kefir o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, dodaj sól i cukier, wymieszaj. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez drobne sito (wzbogaci to ją tlenem, a wypieki będą wspanialsze), Dodaj do niej proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj kilka razy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny (rafinowany, bezwonny) do kefiru. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodając mąkę do mieszanki kefir-masło, zagnieść ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być jednolity, elastyczny i miękki. Zbierz ciasto w grudkę i przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel gotowe ciasto na 12 części, tworząc kulki ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj paszteciki w znajomy i wygodny dla Ciebie sposób. Weź jedną kulkę ciasta, rozwałkuj wałkiem do ciasta na talerzu, umieść nadzienie na środku, ściśnij ciasto na wierzchu, ukrywając w nim nadzienie. Aby zapobiec przywieraniu rąk do ciasta i wałka do ciasta, możesz okresowo zanurzać je w mące. Proponuję zrobić paszteciki z "sznurkiem" na górze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż placki na blasze wyłożonej pergaminem. Aby ciasta były rumiane, posmaruj je żółtkiem na wierzchu, jeśli żółtko jest zbyt gęste, Dodaj do niego łyżeczkę mleka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz placki przez 20-25 minut, aż się zrumienią. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Schłodzić gotowe ciasta i podawać. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy