skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczoną wołowinę w rękawie w piekarniku? Przygotuj wskazane składniki. Marynata do pieczenia wołowiny w rękawie, możesz wziąć według własnego gustu. Wybieram marynatę z kwaśnej śmietany i musztardy w ziarnach. Dla smaku dodaję czosnek. Sól, pieprz do smaku.
Krok 2:
Wybierz wołowinę z warstwami tłuszczu dla soczystości. Opłucz filety pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Najlepiej sprawdza się świeże schłodzone mięso, ale jeśli kupiłeś mrożone, rozmrażaj je powoli, przenosząc je z zamrażarki do lodówki.
Krok 3:
Do marynaty wymieszaj śmietanę z musztardą w małym pojemniku, dodaj sól i pieprz (dodałem mieszankę papryki). Pokrój czosnek wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Śmietanę można zastąpić ciężką śmietaną lub naturalnym gęstym jogurtem bez dodatków.
Krok 4:
W mięsie wykonaj nacięcia na całym obszarze nożem i włóż do nich czosnek, delikatnie obracając.
Krok 5:
Rozłóż rękaw do pieczenia, włóż do niego kawałek wołowiny z czosnkiem i równomiernie posmaruj marynatą. Zabezpiecz za pomocą dołączonych klipsów i pozostaw do marynowania na co najmniej godzinę. Następnie lekko wstrząśnij mięsem w torbie i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny (skup się na cechach swojej techniki), okresowo obracając rękaw z mięsem.
Krok 6:
Gotowa wołowina powinna być miękka, łatwa do przebicia nożem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, przełożyć na deskę do krojenia i cienko pokroić na porcje. Połóż na talerzu, dekorując liśćmi kędzierzawej pietruszki. Do dekoracji można podawać warzywa, makaron, ryż.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g