pieczona wołowina w rękawie w piekarniku

Spróbuj pysznej wołowiny pieczonej w piekarniku w całości. Wołowina zdrowe i smaczne mięso. Zawiera wiele składników odżywczych i witamin. Dlatego, aby urozmaicić dietę, należy ją włączyć do swojego menu przynajmniej raz w tygodniu. Dzięki pieczeniu w rękawie mięso jest miękkie, niezwykle soczyste i aromatyczne.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 31 grudnia-6 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 69 % 20 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 3 % 1 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczoną wołowinę w rękawie w piekarniku? Przygotuj wskazane składniki. Marynata do pieczenia wołowiny w rękawie, możesz wziąć według własnego gustu. Wybieram marynatę z kwaśnej śmietany i musztardy w ziarnach. Dla smaku dodaję czosnek. Sól, pieprz do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybierz wołowinę z warstwami tłuszczu dla soczystości. Opłucz filety pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Najlepiej sprawdza się świeże schłodzone mięso, ale jeśli kupiłeś mrożone, rozmrażaj je powoli, przenosząc je z zamrażarki do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynaty wymieszaj śmietanę z musztardą w małym pojemniku, dodaj sól i pieprz (dodałem mieszankę papryki). Pokrój czosnek wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Śmietanę można zastąpić ciężką śmietaną lub naturalnym gęstym jogurtem bez dodatków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mięsie wykonaj nacięcia na całym obszarze nożem i włóż do nich czosnek, delikatnie obracając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż rękaw do pieczenia, włóż do niego kawałek wołowiny z czosnkiem i równomiernie posmaruj marynatą. Zabezpiecz za pomocą dołączonych klipsów i pozostaw do marynowania na co najmniej godzinę. Następnie lekko wstrząśnij mięsem w torbie i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny (skup się na cechach swojej techniki), okresowo obracając rękaw z mięsem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowa wołowina powinna być miękka, łatwa do przebicia nożem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, przełożyć na deskę do krojenia i cienko pokroić na porcje. Połóż na talerzu, dekorując liśćmi kędzierzawej pietruszki. Do dekoracji można podawać warzywa, makaron, ryż.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy