ziemniaki w skórce pieczone w piekarniku z czosnkiem w stylu rustykalnym

pyszny, szybki i ekonomiczny przepis na gotowanie! Uwielbiam gotować ziemniaki w skórce z czosnkiem pieczone w piekarniku w stylu rustykalnym ze względu na ich szybkość i prostotę. Miąższ ziemniaka jest miękki i delikatny, a na zewnątrz pojawia się chrupiąca, apetyczna skórka.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 75 % 18 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki w skórce z czosnkiem w wiejskim piekarniku? Do pieczenia wybierz bulwy mniej więcej tej samej wielkości. Spłucz je dokładnie i wyszoruj sztywną szczotką, aby usunąć wszelkie zabrudzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój każdy ziemniak wzdłuż na 4 części i opłucz wszystkie plastry pod bieżącą wodą, aby zmyć nadmiar skrobi. Dzięki temu ziemniaki nie rozpadną się podczas pieczenia. Następnie połóż umyte ziemniaki na ręczniku papierowym i bardzo dokładnie osusz je ze wszystkich stron, aby nigdzie nie było kropli wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz olej roślinny i posiekany czosnek. Dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Jako przyprawę można użyć suchego kopru, papryki i mielonego pieprzu. Lub możesz użyć gotowej przyprawy do ziemniaków. Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz każdy plasterek ziemniaka w tej mieszance, uważając, aby całkowicie go przykryć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj blachę do pieczenia. Przykryj papierem do gotowania i rozłóż wszystkie plastry ziemniaków, aby się nie stykały. Umieść blachę do pieczenia z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Następnie połóż każdy ziemniak na boku i pozostaw w piekarniku na kolejne 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika i lekko ostudź. Smacznego!

najważniejszym plusem tego przepisu jest to, że ziemniaków nie trzeba obierać. A jeśli użyjesz młodych ziemniaków, ugotuje się jeszcze szybciej.
Wiele osób będzie smakować takie danie ze zwykłych ziemniaków. Vryatli pozostanie obojętny.
możesz uzupełnić takie danie dowolnym sosem-kwaśną śmietaną lub czosnkiem. Sałatka ze świeżych warzyw nie będzie zbyteczna.
wspaniała opcja na obfitą przekąskę na spotkania z przyjaciółmi. I możesz zabrać ze sobą do natury.
Jeśli za każdym razem dodajesz różne przyprawy podczas gotowania, możesz uzyskać ziemniaki o różnych smakach. Eksperymentuj, a to danie nigdy się nie znudzi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy