skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki w skórce z czosnkiem w wiejskim piekarniku? Do pieczenia wybierz bulwy mniej więcej tej samej wielkości. Spłucz je dokładnie i wyszoruj sztywną szczotką, aby usunąć wszelkie zabrudzenia.
Krok 2:
Pokrój każdy ziemniak wzdłuż na 4 części i opłucz wszystkie plastry pod bieżącą wodą, aby zmyć nadmiar skrobi. Dzięki temu ziemniaki nie rozpadną się podczas pieczenia. Następnie połóż umyte ziemniaki na ręczniku papierowym i bardzo dokładnie osusz je ze wszystkich stron, aby nigdzie nie było kropli wilgoci.
Krok 3:
W osobnej misce połącz olej roślinny i posiekany czosnek. Dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Jako przyprawę można użyć suchego kopru, papryki i mielonego pieprzu. Lub możesz użyć gotowej przyprawy do ziemniaków. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Zanurz każdy plasterek ziemniaka w tej mieszance, uważając, aby całkowicie go przykryć.
Krok 5:
Przygotuj blachę do pieczenia. Przykryj papierem do gotowania i rozłóż wszystkie plastry ziemniaków, aby się nie stykały. Umieść blachę do pieczenia z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Następnie połóż każdy ziemniak na boku i pozostaw w piekarniku na kolejne 15-20 minut.
Krok 6:
Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika i lekko ostudź. Smacznego!
najważniejszym plusem tego przepisu jest to, że ziemniaków nie trzeba obierać. A jeśli użyjesz młodych ziemniaków, ugotuje się jeszcze szybciej.
Wiele osób będzie smakować takie danie ze zwykłych ziemniaków. Vryatli pozostanie obojętny.
możesz uzupełnić takie danie dowolnym sosem-kwaśną śmietaną lub czosnkiem. Sałatka ze świeżych warzyw nie będzie zbyteczna.
wspaniała opcja na obfitą przekąskę na spotkania z przyjaciółmi. I możesz zabrać ze sobą do natury.
Jeśli za każdym razem dodajesz różne przyprawy podczas gotowania, możesz uzyskać ziemniaki o różnych smakach. Eksperymentuj, a to danie nigdy się nie znudzi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g