ciasto francuskie z mielonym mięsem w piekarniku

pyszne i satysfakcjonujące ciasto na każdą okazję! Ten przepis jest dla miłośników mięsa. Obfite ciasto mięsne przypadnie do gustu wielu osobom. Jeśli w magazynie znajduje się opakowanie gotowego ciasta francuskiego, rozpieszczanie rodziny pysznymi, świeżymi wypiekami nie będzie trudne. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 51 % 24 g
węglowodany 32 % 15 g
315 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto, możesz wziąć gotowe mięso mielone lub zrobić je samodzielnie z dowolnego rodzaju mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę do mięsa i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj trochę soli i przypraw. Im więcej cebuli w nadzieniu, tym bardziej soczyste będzie ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj warstwę gotowego ciasta francuskiego na prostokąt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż nadzienie mięsne na połowie ciasta i rozprowadź je równomiernie na całej powierzchni. Na drugiej połowie ciasta wykonaj nacięcia ostrym nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj nadzienie mięsne połową szczelin. Na całym obwodzie ciasta wykonaj kręconą obwódkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby posmarować ciasto, oddziel żółtko i trochę wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj całą powierzchnię ciasta żółtkiem za pomocą silikonowej szczotki. Następnie posyp sezamem. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 do 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto będzie miało apetyczny złoty kolor. Wyjmij go z piekarnika i lekko ostudź. Przygotuj do tego aromatyczną, świeżą herbatę. Smacznego!

gotowe ciasto francuskie to prawdziwy ratunek w nowoczesnym rytmie życia. Jego Domowa produkcja jest zbyt długa i żmudna, a sklep nie jest gorszy. Staram się zawsze trzymać 1-2 paczki na nieprzewidziane okazje. Z niego możesz zrobić przynajmniej słodkie wypieki na herbatę, nawet obfite niesłodzone ciasto, które posłuży jako pełny posiłek. Tylko rozmrażanie ciasta należy wcześniej zadbać.
każde niesłodzone ciasto można podawać jako przystawkę, na przykład jako obiad. Oczywistym plusem takiego pieczenia jest szybkość gotowania. A opcje nadzień są bardzo zróżnicowane. Do mielonego mięsa można dodać kilka pieczarek w puszkach i posypać wszystko startym serem. Smak skorzysta tylko z takiego dodatku.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy