beza w piekarniku

piękne, chrupiące, rozpływające się w ustach, na tort urodzinowy! Bezy w piekarniku-przepis na bezę powietrzną w domu. Przygotowanie go nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać na początku, najważniejsze jest przestrzeganie szeregu zasad, o których ci opowiem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 59 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bezy w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Jajka najpierw wyjmij z lodówki, ciepłe białka lepiej się ubiją. Chociaż niektórzy eksperci kulinarni twierdzą, że temperatura nie ma znaczenia. Nie zastępuj cukru pudru zwykłym cukrem, jego kryształy nie będą miały czasu na rozpuszczenie się podczas ubijania i będą chrupać na zębach. Część bezy pokoloruję za pomocą żelowych barwników spożywczych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przesiej cukier puder. Po co to robić? Jeśli proszek był przechowywany w wysokiej wilgotności, mogą tworzyć się w nim grudki, które będą słabo ingerować w masę białkową. Przygotuj miskę do ubijania. Konieczne jest odtłuszczenie, w przeciwnym razie białka nie będą dobrze ubijane. Wlej trochę soku z cytryny do miski i wytrzyj ją ściereczką. W ten sam sposób odtłuść trzepaczki miksera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj jajka i delikatnie oddziel białka od żółtek, wlewając białka do przygotowanej miski. Zacznij je ubijać, najpierw z minimalną prędkością. Gdy masa jest mocno popękana, Dodaj do niej szczyptę soli-zapewni stabilność ubitym białkom. Kontynuuj ubijanie białek, stopniowo zwiększając prędkość, wlewając do nich łyżkę cukru pudru. Ugniataj je dobrze po każdej łyżce, w przeciwnym razie proszek opadnie na dno i zepsuje bezę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po dodaniu całego proszku kontynuuj ubijanie przez kolejne 5-8 minut. Ustaw mikser na wysokich obrotach. Białka powinny ubić się do bardzo stromych szczytów-łopatki trzepaczki pozostawiają wyraźne ślady na powierzchni, a po zatrzymaniu miksera masa nie spadnie. Kiedy tak się stanie, dodaj sok z cytryny i ponownie lekko ubij bezę. Sok z cytryny poprawi smak, a także zapewni większą stabilność.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podzieliłem ubitą masę na trzy części-jedną zostawiłem na biało, a pozostałe dwie pomalowałem na różowo i liliowo. Aby to zrobić, dodałem kroplę barwnika i delikatnie wymieszałem masę silikonową szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bezy można sadzić za pomocą torby cukierniczej lub po prostu ułożyć łyżką na blasze do pieczenia. Przeniosłem masę białkową do worków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż blachę do pieczenia o odpowiednim rozmiarze papierem do pieczenia. Wybierz wysokiej jakości, najlepiej silikonowany papier, aby beza się do niego nie przykleiła. Umieść na nim bezy o dowolnym kształcie. Z mojego doświadczenia radzę, aby półfabrykaty były tego samego rozmiaru, a następnie wyschną w tym samym czasie. Lepiej zrobić kolejną partię, aby wszystkie bezeski były takie same.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 90°C, jeśli jest elektryczny, wybierz tryb góra-dół, bez konwekcji. Pozostaw bezy do wyschnięcia na co najmniej 1,5 godziny. Czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości bezel. Mój potrzebował nieco ponad 2 godzin. Gotowe bezy stają się lekkie, chrupiące, nie lepkie. Pozostaw je do całkowitego ostygnięcia w wyłączonym piekarniku - wtedy bezy będą jeszcze bardziej suche.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie usuń schłodzone bezy z papieru — jeśli zrobiłeś wszystko dobrze, odejdą od niego bez trudności. Bezy mogą być podawane jako deser lub mogą być używane do przygotowywania innych potraw lub do dekorowania ciast.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
Wybierz emaliowane, ceramiczne lub szklane naczynia do ubijania (w żadnym wypadku aluminiowe, ponieważ białka staną się szare!). 

podczas ubijania mikserem upewnij się, że cała objętość białek jest zaangażowana w proces ubijania (mieszadło powinno dostać się na dno naczynia), w przeciwnym razie może się okazać, że białka pozostaną płynne na dole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy