filet z kurczaka z ananasem w piekarniku

niesamowicie soczysty, aromatyczny, z rumianą skórką serową! Połączenie słodyczy ananasa, słonego mięsa i ostrego sera wydaje się dziwne, ale tylko do momentu, gdy spróbujesz tego kurczaka! Współpracują ze sobą bardzo harmonijnie i doskonale się uzupełniają! Bardzo smaczne danie na obiad i na wakacje!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 17 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 11 % 3 g
152 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka z ananasem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Filety można pobierać zarówno z piersi, jak i uda. Z piersi będzie chudszy. Ananasy będą pasować zarówno do pierścieni, jak i kawałków, nadal będą musiały zostać pokrojone. Weź ser, który dobrze się topi. Z przypraw najlepiej nadaje się Curry, po prostu go nie znalazłem, kosztowałem go solą i pieprzem. Inne jasne przyprawy mogą przyciągnąć uwagę do siebie, aw tym naczyniu jest już wystarczająco dużo akcentów. Ale Curry radzę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filety zimną wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój każdy filet (jeśli wziąłeś pierś) na trzy steki o tej samej grubości. Pokonaj je przez folię lub torbę. Po co przez nich? Aby jak najmniej uszkodzić delikatne mięso z kurczaka podczas ubijania. Plus mniej rozprysków. Sól i pieprz każdy kawałek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ananasy wyjmij ze słoika i pokrój na małe kawałki o wielkości około dwóch centymetrów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź blachę do pieczenia lub duże naczynie do pieczenia. Wyłóż go pergaminem. Ułóż steki z fileta z kurczaka, możesz dość ciasno do siebie, jeśli kształt nie jest bardzo duży. Mam dużą blachę do pieczenia, okazało się szerokie. O papierze powiem osobno kilka słów. Nie podobało mi się gotowanie na nim, lepiej wziąć folię lub w ogóle nic nie położyć. Mięso trochę przykleiło się do papieru, a ona sama zmokła od soku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj każdy kawałek odrobiną majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż równomiernie wszystkie ananasy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp kawałki serem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz filety z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut na złoty kolor.

to danie stało się już ukoronowaniem mojego repertuaru dań z fileta z kurczaka. Bardzo udane połączenie słodyczy i słonego smaku! Można go jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. Filet nie jest całkowicie suchy, ale wręcz przeciwnie, soczysty i miękki.
kiedyś gotowałem z krążkami ananasa, ale z kawałkami bardziej mi się podobało-wygodniej jest jeść.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy